Op zondag 1 december vindt de Wereldaidsdag plaats. Deze dag staat in het teken van bewustwording voor hiv en aids. Het aantal hiv-diagnoses in Nederland is in 2024 met 38% gestegen vergeleken met 2023. Lokale organisaties zoals de GGD Utrecht benadrukken dat er meer landelijke aandacht aan moet worden besteed en er meer middelen beschikbaar moeten worden gesteld om bewustwording te vergroten.
Op 1 december is het Wereldaidsdag. Tijdens deze dag kan je een rood lintje dragen, worden evenementen georganiseerd en wordt er geld ingezameld voor de strijd tegen aids. Sinds de jaren 80 liep de campagne “Vrij veilig” die in 2011 is stopgezet. Sindsdien is er een toename van soa’s en afname van condoomgebruik. Het gebrek aan aandacht voor het onderwerp zorgt ervoor dat de cijfers blijven stijgen. Verschillende organisaties hebben niet genoeg middelen om deze bewustwording te vergroten op landelijk niveau. Ook de GGD Utrecht: “We zijn met een team van nog geen 30 mensen’’, vertelt Mark van den Elshout van de GGD Utrecht. ‘’We kunnen niet de hele provincie Utrecht daarmee informeren, dat is onhaalbaar’’, zegt hij daarna.
De GGD Utrecht gaat langs bij asielzoekerscentra om voorlichting te geven en traint schoolpersoneel, zodat zij voorlichting aan de klas kunnen geven. Toch heeft de GGD Utrecht niet de capaciteit die zij nodig hebben. “Dit moet landelijk aangepakt worden en dat doet de overheid niet”, aldus Van den Elshout.
Luister hier naar ene interview van Sophie Meinema, zij spreekt met Hilde Brontsema, de persvoorlichter van het Soa Aids fonds.