Met oplopende activiteiten, zoals elke week je schoen zetten voor sinterklaas om een cadeautje te krijgen, of kijken bij de sinterklaasintocht komt pakjesavond steeds dichterbij. Sinterklaas betekend veel vermaak voor kinderen, maar er wordt niet heel vaak stil gestaan bij het principe dat pakjesavond ook stressvol kan zijn voor kinderen.
Vorige week was op 5 december pakjesavond, veel kinderen hebben samen met hun familie sinterklaas gevierd. Gewacht totdat de piet op het raam klopt om vervolgens de jutezak met cadeaus open te maken. Sommige kinderen vonden dit een stressvol proces, en konden hierdoor verschillende symptomen laten zien.
De stres symptomen die ouders kunnen opmerken aan hun kinderen, zijn verschillend volgens Tessa de Jong (orthopedagoog). Bij externaliserend gedrag kunnen kinderen druk zijn, bewegingsonrust vertonen, boos of huilerig worden, en gedragsproblemen laten zien. Internaliserend gedrag kan zich uiten in terugtrekken, angst, piekeren, slecht slapen of zelfs zindelijkheidsproblemen. Deze uitingen worden vaak versterkt door de spanning rondom sinterklaas.
Om de stress te verminderen, kunnen ouders manieren toepassen die duidelijkheid en voorspelbaarheid bieden. Zoals de Jong zegt: “Structuur en rust helpen kinderen hun emoties te reguleren, vooral wanneer ze zich overweldigd voelen.” Ouders kunnen een planning maken zodat het kind weet wat ze moeten verwachten, goed op bedtijden letten en momenten van rust creëren. Flexibiliteit is belangrijk, maar ook consequent blijven is heel belangrijk. Door rustig en voorspelbaar te reageren, kunnen ouders hun kinderen helpen zich meer op hun gemak te voelen en de spanning rondom pakjesavond te verminderen.