Utrecht-Centrum

Selecteer Pagina

Studenten de straat op voor bezuinigingen

Studenten de straat op voor bezuinigingen

Afgelopen week, op 11 december, waren meer dan 100 studenten op het Domplein in Utrecht te vinden. Ze kwamen daar samen om te demonstreren tegen de bezuinigingen in het onderwijs. De studenten wilden hun ongenoegen uiten over de financiële beperkingen die het onderwijs treffen.

Aan het begin van woensdagmiddag 11 december, worden er studenten verwacht ‘s middags, er staat een koffietentje op te starten. En er zijn wit- en oranje gekleurde borden/vlaggen aanwezig op het nog stille Domplein, met de tekst: ‘Ho kabinet sloopt hoger onderwijs’. Rond 12:45 verzamelt een groep studenten, en medewerkers van het hoger onderwijs zich op het Domplein. Aan het begin van de demonstratie waren er mensen aanwezig, waarvan het aantal in een half uur toenam. Na een tijdje worden ook meer borden zichtbaar, meegenomen door demonstranten, met de teksten: ‘’The beautiful risk of education’’ en ‘’Nu zuinig, straks spijt.’’ Om duidelijk te maken waar de demonstranten voor demonstreren, geven een paar demonstranten, herkenbaar aan een neon gekleurd hesje, speeches en roepen zij een standpunt door de megafoon. Zij roepen namelijk: ‘’doe het niet.’’ Waarna de groep demonstranten het naroepen. Om nog een standpunt duidelijk te maken, worden er rood gekleurde fluitjes uitgedeeld. Hiermee willen de demonstranten duidelijk maken dat de overheid terug moet worden gefloten. De groep demonstranten floten daarom ook met zijn alle ongeveer tien minuten op de fluitjes.
Volgens Willemien, een van de protestleidsters, en lid van ‘WOinactie’, zijn de bezuinigingen niet goed onderbouwd en onterecht, waar ze tegen demonstreren. “Ze zijn niet inhoudelijk onderbouwd en bovendien onverstandig, onnodig en niet legitiem” benadrukte Willemien. In speeches die eerder in november werden gegeven, werd duidelijk gemaakt waarom deze bezuinigingen schadelijk zouden zijn voor de kwaliteit van het onderwijs. De studenten roepen de minister op om de bezuinigingen in te trekken en hopen dat zowel de Tweede als de Eerste Kamer tegenstemmen. Willemien liet ook weten niet tevreden te zijn met het compromis dat werd voorgesteld. “Zeker niet. Voor ons blijven het niet gefundeerde bezuinigingen zonder nadere uitwerking, die we vooral zien als een aanval op universiteiten en hogescholen.” De studenten willen hun boodschap van verzet blijven uitdragen en benadrukken, door middel van meer protesten.
De protesten van studenten in Nederland tegen onderwijsbezuinigingen waren aldus ook actief in Utrecht. Emma, commissielid studentenzaken voor D66 Utrecht, sprak haar steun uit voor de acties van studenten en het effect dat ze hebben. “Demonstreren is een groot goed, en het is fantastisch dat studenten gebruik maken van dit recht.”
D66 Utrecht is actief in contact met studentenorganisaties zoals Vidius en ondersteunt hun inzet voor studentenzaken. “Vidius heeft zich hard gemaakt tegen de langstudeerboete en we zijn blij dat dit niet wordt ingevoerd,” zegt Emma. Daarbij voegt ze ook toe: “Zodra er zorgen zijn die we binnen de gemeentepolitiek kunnen oplossen, gaan we hierover met studenten in gesprek. Daarnaast probeer ik zorgen die leven bij de Utrechtse student ook naar onze landelijke partij te communiceren.” D66 blijft zich inzetten voor een constructieve dialoog met studenten en het aanpakken van zowel lokale uitdagingen.

Ondanks het gejoel en gefluit is Laura Schram live bij de demonstratie. Ze spreekt met Luuk Bruijnen van Vidius, studentenunie en met Douwe van der Zweep. Hij is van de Algemene Onderwijsbond. Luister hieronder naar de reportage.

Over de auteur

Fiene Truin

Fiene Truin Student journalistiek (HU) Loosdrecht (2006) Geboren in Hilversum, maar woon al mijn hele leven in Loosdrecht. Na mijn Havo diploma te hebben gehaald, ben ik nu het studentenleven ingegaan. Veel vrije tijd besteed ik aan vrienden, sport of tijd voor mijzelf. Veel interesse van mij ligt bij fotografie, daarom zal ik mijn journalisten ervaring combineren met de fotografie. Mezelf omschrijven in 3 woorden zal energiek, sociaal en zorgzaam zijn. Met doorzettingsvermogen gecombineerd, ben ik niet zomaar het veld uit te slaan als ik aan iets begin.