Utrecht-Centrum

Selecteer Pagina

Vrijwilligers worden in het zonnetje gezet

Vrijwilligers worden in het zonnetje gezet

Alle genomineerde bij elkaar.

De afgelopen weken konden bewoners van Utrecht vrijwilligers opgeven waarvan zij vonden dat hij of zij de beste vrijwilliger van Utrecht is. De winnaars werden bekendgemaakt in de Stadsschouwburg.

In de Stadsschouwburg werden op 12 december drie soorten prijzen uitgereikt: het Gouden Konijn, voor de beste vrijwilliger, het Gouden Paard, voor de beste vrijwilligersorganisatie, en het Gouden Stokstaartje, de publieksprijs voor de beste organisatie. Het Gouden Paard en het Gouden Konijn zijn beide juryprijzen. In de ‘Blauwe zaal’ staan veel blauwe stoelen, en de voorste rijen zijn voor de genomineerden en de jury. Voorin de zaal hangt een groot scherm waar video’s op worden getoond. Rechtsvoor staan vier standaarden voor de prijzen. Linksvoor staat een vleugel met daarnaast een DJ-set. Er wordt muziek gedraaid en gemaakt. De genomineerden komen dansend de zaal binnen met muziek en krijgen een luid applaus.

Het einde van de doorgeefbeker

Al jaren maakt VC Utrecht gebruik van de doorgeefbeker. Deze beker ging naar de beste vrijwilligersorganisatie, maar dit jaar is er een vervanger voor de beker. De oud-winnaar, Robbert Kalff (54), komt de zaal binnen met de beker. Hij zwaait nog even naar de beker en neemt vooraan in de zaal plaats. Volgens Kalff is het belangrijk om vrijwilligers te belonen voor wat ze doen. Zijn organisatie, Utrecht Pride, won in 2023. Hiermee wonnen zij de beker en 2500 euro. Met de 2500 euro hebben zij boten gefinancierd voor tijdens de Pride. Als oud-winnaar zit hij dit jaar in de jury. Hij zit vooraan en heeft de afgelopen weken twee winnaars gekozen: een vrijwilliger en een vrijwilligersorganisatie. ‘Het is appels met peren vergelijken,’ legt hij uit, ‘elke vrijwilliger is waardevol’. Hij vertelt dat vrijwilligers hun werk niet doen om vrijwilliger te zijn, maar omdat ze het belangrijk vinden. Kalff vindt de LHBTI+ community belangrijk en daarom zet hij zich vrijwillig in. ‘Het maken van soep voor je oude buurvrouw is al vrijwilligerswerk’. Hij is blij met alle Utrechtse organisaties die zich inzetten voor de stad en provincie.

De winnaars

De eerste prijs die werd uitgereikt was het Gouden Konijn. De genomineerden: Jaap Tonnon, Omar Beqquli en Farah Izaar-Laisina. Farah is niet aanwezig, maar de andere twee kanshebbers wel. Eerst spreekt een van de juryleden hen toe, daarna wordt er een zelfgeschreven liedje voor hen gepresenteerd en zien we een video over alle drie de vrijwilligers. De presentator, Rob Koops, pakt de envelop met daarin de winnaar. Jaap Tonnon wint en is ontzettend blij, laat hij weten. Hij wint het Gouden Konijn en 500 euro.

De tussenacts zijn voorbij en de drie genomineerden voor de beste vrijwilligersorganisatie komen naar voren. Het Buurtbuik, Krachtvaders en Tussenvoorziening zijn genomineerd voor het Gouden Paard. Ook zij worden toegesproken door de jury en we zien een video van hen. De Tussenvoorziening, die mensen helpt die het in hun eentje niet redden, wint deze prijs. De leden van de organisatie maken vrolijk een foto met hun prijs en de cheque van 2500 euro.

Als laatste is de publieksprijs aan de beurt. De winnaar van het Gouden Stokstaartje wordt bepaald door het publiek. Er doen tientallen organisaties mee. Door middel van een filmpje krijgen we te zien wie er heeft gewonnen. Hercules de Derde Helft wint dit jaar het Gouden Stokstaartje. De organisatie gebruikt de voetbalkantine op USV Hercules om ouderen in contact met elkaar te brengen en eenzaamheid tegen te gaan. Naast de trofee krijgen ze ook een geldprijs van 1000 euro.

Het paard en het konijn hebben ook een betekenis. Het konijn staat voor behulpzaamheid en is een knipoog naar Nijntje. Het paard staat voor kracht en refereert naar Sint-Maarten.

Iets kleins is ook al vrijwilligerswerk

Door de avond heen horen we vaker dat alle kleine dingen helpen. Judith Deynen (49), directeur van VC Utrecht, is het hiermee eens. ‘Wat wij willen, is dat mensen enthousiast raken om ook iets te doen,’ vertelt ze. Volgens Deynen zouden we elke dag onze vrijwilligers moeten waarderen. Deze avond heeft twee doelen: de vrijwilligers worden gewaardeerd en anderen worden geïnspireerd om hetzelfde te doen. Het beeld van vrijwilligerswerk is niet altijd juist, want alles is vrijwilligerswerk, zelfs de kleinste dingen. De directeur is blij dat de organisaties nu de prijs ook mogen houden.

Over de auteur

Florien Brinkhof

Florien Brinkhof (2006) geboren te Rijswijk heeft sociale en nieuwsgierige karaktereigenschappen. Na haar tussenjaar besloot ze te starten op de School van Journalistiek. Ze is geïnteresseerd in de misdaad journalistiek maar staat open voor alles wat te leren valt. Ze wil graag de onderste steen boven halen over onderwerpen waarvan zij vind dat Nederland daar vanaf moet weten.