Klimaatactivisten van Extinction Rebellion lopen vandaag door Utrecht centrum. Het doel: de overheid aansporen om subsidies en fiscale voordelen van fossiele brandstoffen stop te zetten. ‘Ik ben bang dat het eerste helemaal uit de hand moet lopen voordat er iets gedaan wordt’, aldus activist Paul Hoogeveen.
Op het Jaarbeusplein naast centraal station Utrecht verwelkomen Clara Mak en Paul Hoogeveen in een geel hesje en warm aangekleed voor de koude ochtend hun medeactivisten. In de grauwe en koude ochtend hebben zich ongeveer 20 activisten op dinsdagochtend half 9 om hen heen verzameld en wachten ze in een kring op eventueel meerdere activisten. De activisten die er al zijn, hebben zich warm ingepakt en hebben vlaggen meegenomen met daarop het logo van Extinction Rebellion. Het warm ingepakt zijn is nodig, want de activisten gaan vandaag een route lopen in de kou van Utrecht centrum naar Woerden, een tocht van 27,5 km. Het is dag 5 van de wandeling tegen de subsidie en fiscale voordelen van fossiele brandstoffen.
‘Extinction Rebellion zet zich in voor klimaatrechtvaardigheid’ vertelt woordvoerder Clara Mak (28), trots terwijl er op de achtergrond ‘Extinction Rebellion’ geroepen wordt door de rest van de activisten. Het idee van de route is symbolisch, legt Clara uit. ‘Het is symbolisch, omdat de A12 van Arnhem naar Den Haag loopt. Ook trekt deze manier van actievoeren mensen aan die niet naar de blokkade willen’. De route zou ook moeten aantonen dat je zonder fossiele brandstoffen het land kan doorkruisen. Dat we in de toekomst naar de andere kant van het land moeten lopen, vindt Clara niet. ‘Ik denk dat we bepaald werk wel anders kunnen organiseren’, legt Clara uit. Zo hebben we in de coronatijd gezien dat veel werk thuis gedaan kan worden, kunnen we meer met de fiets en ziet ze graag openbaar vervoer dat vaker wordt gebruikt en gratis is.
Ook activist Paul Hoogeveen (67) ziet veel veranderingen in het klimaat. ‘Ik maak mij grote zorgen over het klimaat en wat dat betekent voor toekomstige generaties’, zegt hij met een bezorgde blik. Paul meldt hierbij dat hij veel veranderingen ziet in het klimaat vergeleken met vroeger. ‘Ik zie steeds meer dat er na buien erosie komt, dat buien intenser en heftiger worden en dat de hoeveelheid water bij buien groter wordt’. In 2024 werd er rond de 28,5 miljard euro gesubsidieerd aan de fossiele industrie, blijkt uit de miljoenennota van 2024. Paul vindt dat deze subsidie voor fossiele brandstoffen moet stoppen. ‘Ik woon in de natuur, dus ik zie echt dat de natuur daaronder lijdt’, meldt hij met een ondertoon van verdriet. Paul wist eerst niet dat er zoveel subsidie naar de fossiele industrie ging. Door actie te voeren hoopt hij dat meer Nederlanders hiervan weten en dat de subsidie van fossiele brandstoffen stopt. ‘De subsidie moet echt naar nieuwe energievormen gaan, zodat we geleidelijk over kunnen gaan. Anders is het te laat en kunnen we niet meer terug’, legt hij uit.
Activiste Hennie (71) bevestigt deze problemen. ‘Overal zijn overstromingen, er zijn idiote sneeuwvallen, hitte, overstromingen en regenvallen’. Mensen die arm zijn, hebben hier meer last van, legt ze hierbij toe. ‘Wij kunnen afsluitdijken en waterwerken bouwen, zij niet’, zegt ze met een vurige en bezorgde stem. Ondertussen wordt de groep van inmiddels 30 man sterk stil en begint het welkom en introductiepraatje, waarna de activisten om 10 uur beginnen met hun klimaatmars. De eerste stappen worden gezet en tijdens het lopen worden er leuzen geroepen als ‘what do we want? Stop climate change! When do we want it? Now!’ en worden de Extinction Rebellion-vlaggen gewapperd. Langzaam maar zeker trekt de groep door Utrecht heen, richting Woerden. De activisten hopen dat hun voetstappen, leuzen en vlaggen hun boodschap zullen achterlaten.