Discussiëren, overleggen en naar elkaar luisteren. Dat is wat er vooral gebeurde op de Citizen Science netwerkdag op dinsdag 14 januari in bibliotheek Neude. Citizen Science NL wil ervoor zorgen dat burgers betrokken raken en ideeën uitwisselen over zaken die verbetert kunnen worden in de samenleving. Het zijn meestal wetenschappers en onderzoekers die hier aan meedoen, maar het is uiteindelijk de bedoeling om ook ‘’normale’’ burgers die bijvoorbeeld werkzaam zijn in andere sectoren aan te trekken.
De netwerkdag begint om half 10, er vindt dan een plenaire opening plaats in de Theaterzaal. Na de algemene opening gaan de bezoekers naar de zogenoemde ‘’Break-out sessie’’ waar zij zich voor hebben aangemeld. Over de gehele dag zijn er drie Break-out sessie momenten, deze sessies gaan over verschillende onderwerpen zoals gezondheid & welzijn, natuur & biodiversiteit, communicatie en educatie. Het is dus aan de bezoekers om drie onderwerpen te kiezen waar zij over willen mee discussiëren.
Hoogopgeleide bezoekers
Tijdens de pauzes is te horen dat de bezoekers bijna allemaal hoogopgeleid zijn en een baan hebben in de wetenshap of onderzoeker zijn. Mensen die elkaar nooit eerder hebben gezien staan in een klein groepje van drie of vier personen bij elkaar en praten over hun baan en wat de reden van hun bezoek is aan de netwerkdag. De radio die aanstaat is niet meer te horen door alle mensen die op een hoog geluidsniveau gesprekken met elkaar voeren. Er wordt tussendoor veel gelachen is te zien en te horen, maar ook is er aan de gezichtsuitdrukkingen af te lezen dat er hier en daar ook serieuzere zaken worden besproken. In het algemeen zijn de bezoekers van volwassen leeftijd, de meeste mensen zullen tussen de 30 en 50 jaar oud zijn, ook zijn er mensen aanwezig die onder of boven deze leeftijdsgroep vallen.
De medewerkers die verantwoordelijk zijn voor de registratie zijn ook van jonge leeftijd, sommige zijn ook nog student. Net als Sammy, hij is 25 jaar en hij is event assistent, of terwijl hij zorgt ervoor dat alles goed verloopt en wordt bijgehouden. ‘’Ik studeer zelf industrieel ontwerp ingenieur aan de Universiteit Twente, ik ben hier voor mijn studie zodat ik kan zien hoe alles er bij een echt event aan toe gaat’’, vertelt Sammy. Sammy is een Engelstalig sprekende student afkomstig uit Libanon, hij vertelt hoe hij uiteindelijk Nederland heeft gekozen als land om te studeren: ‘’Ik heb goed gekeken in welke landen ze de studie allemaal aanbieden, en toen zag ik Nederland en dat leek mij wel een leuk land om de studie te volgen.’’ Sammy hoopt in de toekomst na zijn studie om meer werkzaam te zijn bij dit soort events, en om in Nederland te blijven werken sluit hij ook niet uit als optie.
Netwerkdag voor iedereen
Naast de medewerkers is het uiteindelijk ook belangrijk dat er jonge mensen, maar ook mensen die niet perse hoogopgeleid zijn op de netwerkdag afkomen. ‘’Het doel van deze netwerkdag is uiteindelijk ook om het gat tussen de maatschappij en de wetenschap te verkleinen’’, geeft Saskia Baas aan. Saskia Baas is projectmanager van Citizen Science en is werkzaam aan de Universiteit Twente. Ze vertelt dat het belangrijk is dat de ‘’normale’’ burger deelneemt aan dit soort dagen: ‘’De dingen die hier worden besproken zijn zaken die de hele samenleving aangaan, als dan vervolgens alleen mensen die wetenschapper of onderzoeker zijn hierover gaan discussiëren of beslissen dan is dat niet helemaal juist. Daarom is het ook belangrijk dat burgers in de samenleving die geen onderzoeker of wetenschapper zijn hier ook over komen praten, omdat het uiteindelijk ook belangrijk is voor hun.’’ Saskia hoopt dat er in de toekomst steeds meer verschillende mensen op de netwerkdag afkomen, ze wilt er samen met haar team voor zorgen dat de netwerkdag bereikbaar is voor alle mensen.
Sociale afsluiting
Na een hele dag te hebben gediscussieerd en naar elkaar geluisterd te hebben, is er voor de bezoekers nog een borrel om de netwerkdag mee af te sluiten. Er hangt een gezellige sfeer en iedereen is wat losser nu de dag erop zit. Mensen praten nog na met elkaar over wat ze vandaag allemaal hebben gedaan en besproken hebben, terwijl ze genieten van de hapjes van de borrelplank met een glaasje fris erbij. De netwerkdag was geslaagd, nu is het voor de toekomst de bedoeling om te zorgen voor een meer divers publiek die ook de samenleving weerspiegelt.
Ming de Prez heeft een reportage gemaakt van de netwerkdag. Ook heeft hij bezoeker Ari Fokink gesproken. De reportage van Ming is hier te beluisteren.