Utrecht-Centrum

Selecteer Pagina

Tegels eruit, natuur erin: Elyssa vergroent Utrecht

Tegels eruit, natuur erin: Elyssa vergroent Utrecht

Beeld: Elyssa Henderson

UTRECHT– Ecologisch hovenier Elyssa Henderson hoopt met haar werk Utrecht te vergroenen om de biodiversiteit van de stad te verhogen. Volgens haar is het vervangen van tegels door groen de oplossing. ‘Toen ik bij mijn vriend introk zei ik meteen, die tegels gaan eruit’.

Elyssa werkt als ecologisch hovenier in en om de stad Utrecht. Een ecologisch hovenier gaat anders te werk dan een reguliere hovenier. Bij het aanleggen en onderhouden van een tuin geeft zij meer aandacht aan duurzaamheid en natuur. ‘Als je mij vraagt om een tuin te betegelen kun je misschien beter iemand anders zoeken’. Ze is van mening dat er in steden te veel verharding is en zou graag zien dat tuinen minder betegeld zijn. Dat was ook haar allereerste eis naar haar vriend toe toen ze bij hem introk.

Biodiversiteit

Bij het vergroenen van onze steden moeten we echter goed rekening houden met biodiversiteit. ‘Heel veel mensen vinden de vlinderstruik fantastisch en die is ook heel goed voor nectar, maar het is ook belangrijk om te kijken naar de waardplant van die prachtige vlinder die je de hele tijd ziet’. Een waardplant is de plant waar een vlinder zijn eitjes afzet en de rups van eet. ‘Het is misschien niet één van de mooiste sierplanten, maar het is wel een plant waar een vlindersoort enorm afhankelijk van is voor zijn voortbestaan. ‘Ik denk dat heel veel mensen dit niet eens weten’. Als voorbeeld geeft Elyssa de dagpauwoog; ‘deze vlinder legt zijn eitjes op de brandnetel. Een plant die door velen niet snel wordt gezien als een leuke tuinplant’.

‘Mijn visie met mijn werk is dat ik door de stad heen een soort natuurnetwerk wil creëren. In die visie gaan twee dingen samen, zowel de particuliere tuinen als het openbare groen. Ik wil graag voor particulieren werken, maar ook samen met de gemeente. Wat ik wil bereiken is dat mensen die buitenruimte minder gaan zien als mijn grond, maar dat je hem deelt met heel veel ander leven. Ik hoop dat men het gaat zien als een gedeelde ruimte, die je daar ook naar inricht. Dus ook een plekje geven aan al die andere organismen’.

Door tuinen te vergroenen ontstaan er dus ecologische verbindingszones door de stad. Waar dieren zich veilig door kunnen voortbewegen. Elyssa geeft aan dat om dit te bereiken belangrijk is om ook kleine doorgangen in schuttingen te maken zodat dieren, zoals bijvoorbeeld egels, van tuin naar tuin kunnen voortbewegen. Of zelfs zonder schuttingen en misschien wel een heg, waar ook weer vogels in kunnen gaan zitten.

Stedelijk hitte-eiland effect

Naast het verhogen van de biodiversiteit heeft groen in steden nog een andere belangrijke functie. Gebouwen, huizen, wegen en stenen houden veel warmte vast. Stedelijke gebieden kunnen tot wel 10 graden warmer zijn dan de omliggende gebieden. Dit wordt het stedelijk hitte-eiland effect genoemd. Door klimaatverandering wordt dit een steeds groter probleem. Elyssa geeft aan dat zij een esdoorn in de tuin heeft ‘die werkt als een soort van parasol over onze tuin, waardoor het in de zomer helemaal niet zo heet wordt’. Door meer groen in steden te verwerkelijken maken we onze steden niet alleen aangenamer voor dieren om in te leven, maar ook voor onszelf.

Over de auteur

Ronald Otten

Ronald Otten, geboren op 12 september 2002, te Heerenveen en opgegroeid in Blesdijke, Friesland. Ronald had vanaf jongs af aan al een fascinatie voor de natuur. Deze fascinatie bleef, waarna hij na het behalen van zijn middelbareschooldiploma koos voor de mbo-opleiding Eco&wildlife aan Yuverta in Velp. Hiervoor is hij in augustus van 2018, op 15-jarige leeftijd, op kamers gegaan. Tijdens deze opleiding hield hij zich voornamelijk bezig met de onderwerpen rond natuur, cultuur en klimaat. Tijdens zijn mbo-opleiding is hij er echter achter gekomen dat het publiek informeren zijn ware passie is. Om zo’n groot mogelijk publiek te bereiken, heeft hij daarom gekozen voor Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Zijn plan is om zijn kennis en connecties vanuit Eco&wildlife te combineren met zijn journalistieke werk. Zijn doel als journalist is om mensen zoveel mogelijk te informeren over de complexiteit van de natuurlijke wereld en daarmee de kloof tussen de mens en natuur te verkleinen.