Utrecht-Centrum

Selecteer Pagina

‘Onze passies komen samen!’

‘Onze passies komen samen!’

Caroline Mulders is een drieënvijftigjarige kunstenares die in Gameren woont. Zij is mede eigenaresse van de GrachtenGalerie en het GrachtenAtelier. Samen met haar tweelingzus, die een liefde voor koken heeft, is ze 18 jaar geleden gestart met het GrachtenAtelier. Hierin staan creatieve en culinaire workshops centraal staan. Toen ze hier 5 jaar mee bezig waren hebben ze de GrachtenGalerie gestart, waar kunst wordt geëxposeerd.

Hoe is het idee voor deze zaak tot stand gekomen?

Vroeger wilden wij altijd al heel graag samen een zaak beginnen. Toen is zij de hotelschool gaan doen en ik de modeacademie. Die studies hadden we afgerond en toen wisten we even niet hoe we onze droom konden verwezenlijken. We hadden het idee dat we dan studies hadden moeten doen die beter op elkaar aansluiten. Toen hebben we een aantal jaren werk gedaan in onze vakgebieden. Op een gegeven moment ging onze moeder naar dit pand verhuizen en konden we een deel van de werfkelder gebruiken. Toen zijn we begonnen met workshops geven en viel eigenlijk het kwartje. Vijf jaar later zijn we de Galerie erbij gaan starten. Zo heeft het bedrijf de afgelopen twintig jaar steeds meer vorm gekregen. Inmiddels zijn we weer met een verbouwing bezig; de Galerie wordt bijna twee keer zo groot. We zijn echt ondernemende types. We streven allebei onze passies na en hebben dit kunnen combineren!

Wat is uw voornaamste doel met de Galerie?

Het overbrengen van onze passie staat op nummer één. Daarom vindt iedereen het hier ook leuk! Met het culinaire en kunstzinnige komen onze passies samen.

Hoe bent u met andere kunstenaars die exposeren in contact gekomen? Had u al een netwerk?

Nee. Toen wij de Galerie gingen starten hadden we de locatie natuurlijk al, aangezien we hier beneden de workshops geven. We hadden alleen totaal nog geen contacten in de kunstwereld. Dus ja, dat begon met het benaderen van een aantal kunstenaars. Op een gegeven moment gingen steeds meer kunstenaars ons benaderen en gebeurde het vaker dat wij zelf ook mooi werk tegenkwamen en dan een kunstenaar benaderden. We willen ook graag jong talent een kans geven. We hebben veel studenten begeleid, die krijgen dan bij ons een platform in de Galerie om te exposeren. Dat gebeurt natuurlijk niet zomaar; er zitten een paar pareltjes tussen. De afgelopen jaren hebben we met heel veel stagiaires van allerlei verschillende opleidingen gewerkt en ik merk dat ik dat ook echt leuk vind in de Galerie. We krijgen ook heel vaak kunstenaars die net van de academie komen of al even bezig zijn om een opstapje te zoeken. Voor die kunstenaars is het dan misschien even net iets moeilijker om ergens binnen te komen. Wij zijn een toegankelijke Galerie voor ze. Als ik denk: ‘Hier zit potentie in’, dan vind ik het ook echt leuk om uit te proberen. Voor die kunstenaars is het fijn om een coach te hebben die de markt kent en een kritische blik heeft. Als ik denk dat er potentie in zit, dan hoeft het voor mij niet al een gevestigde kunstenaar te zijn. Ik vind het juist leuk om jong talent te kunnen zien groeien.

U heeft wat verteld over het belang van de Galerie voor opkomende kunstenaars. Wat denkt u dat het belang voor de “gewone” Utrechter is?

Ik denk dat er nog te weinig galerijen in Utrecht zitten. Er zouden er nog wel meer bij mogen komen, want dan trek je nog meer kunstminnend publiek naar de stad. Ik denk dat een kunstgalerie altijd van toegevoegde waarde is, ongeacht waar deze zit. Er komen hier ook veel mensen die dan eerlijk bekennen geen geld te hebben, maar even een rondje willen doen. Die genieten gewoon van de kunst die we laten zien. Er zijn natuurlijk ook héél veel mensen die binnen komen en echt opzoek zijn naar iets voor hun huis of tuin bijvoorbeeld. Die helpen we natuurlijk ook.

Ik denk dat wij naast de kunst, met de activiteiten die we organiseren, gewoon de leukste plek van heel Utrecht zijn! Iedereen loopt vrolijk bij ons de deur uit en daar doe je het voor. Mensen die meedoen aan een workshop zijn soms helemaal verwonderd over wat ze gemaakt hebben. Bij de Galerie werkt dat ook zo; het merendeel kun je met een mooie dosis inspiratie of zelfs een kunstwerk onderweg naar huis helpen.

Hoe werkt het hier met het rouleren van het werk?

Ik heb voldoende op voorraad, zodat ik dat kan wisselen. Als iets naar mijn mening te lang hangt wissel ik het om, maar het is niet zo dat de hele expositie in één keer omgewisseld wordt. Vroeger deden we dat wel, maar geleidelijk aan de collectie veranderen werkt toch beter.

Wat doet u verder met kunst?

Ik schilder zelf en maak bronzen beelden. Ik doe twee keer per jaar bij mij in huis een hele grote privé expositie, met een mooie beeldentuin. Ik laat alle kunst in huis zien en we verwennen ook echt de gasten met lekkere hapjes.

 

 

Over de auteur