Vanwege bezuinigingen in het onderwijs stopt de Universiteit Utrecht met zes verschillende studies. Zo zullen er vanaf het studiejaar 2026-2027 geen nieuwe studenten meer worden aangenomen voor de studies Frans, Duits, Italiaans, islam en Arabisch, religiewetenschappen en Keltisch. Vanaf 2030 zullen deze studies helemaal stoppen. Afgelopen week werd er in Utrecht een demonstratie gehouden tegen deze bezuinigingen.
Renee van de Gein (31) is afgestudeerd aan de opleiding Keltische taal en cultuur aan de Universiteit Utrecht. De enige opleiding Keltisch in de Benelux, die de aankomende jaren zal verdwijnen.
Ik wist eigenlijk niet zo goed wat ik wilde gaan doen na de middelbare school. Totdat ik een studiekeuzetest deed waar Keltisch als aanbeveling naar buiten kwam. Het verraste me, ik wist eigenlijk niet dat die studie bestond. Maar toen ik me erin ging verdiepen vond ik het wel bij me passen. Ik kende natuurlijk het beeld van Lord of the Rings en die soorten mythologie en dat vond ik ook erg leuk. Daarnaast hou ik van taal en van verhalen. En dat paste mooi in de studie Keltisch.
Het was een uitdaging aan het begin. Het is een hele taalkundige studie, waarin je in een korte periode Oudiers en Oudwelsh leert. Hoewel ik dit taalkundige gedeelte best wel ingewikkeld vond, is dat toch ook wat ik leuk vond. Ik vind het interessant hoe talen in elkaar zitten en hoe deze ook veranderen.
Ik heb geleerd met een kritische blik naar bronnen te kijken. Wie schrijft wat en waarom, wat is de intentie van een auteur? De meeste manuscripten die er van de Keltische verhalen zijn, zijn pas opgeschreven door monniken. Die hebben dit dus met hun christelijke blik opgeschreven. Je ziet soms in de tekst ook het conflict tussen het Keltisch en hun Christelijke gedachtegoed. Dat maakt je heel bewust van de intenties. Dat is in deze tijd met het nieuws ook heel belangrijk.
“Het komt ook niet meer terug.”
De studie is heel klein, er zijn jaarlijks zo’n tien eerstejaarsstudenten. Maar dat zorgt juist voor een hele fijne omgeving waarin iedereen elkaar kent en je je meer gezien voelt. Op zo’n grote school voel ik me meer een nummertje. Dan boeit het niemand dat ik daar rondloop. Daar moet je het ook helemaal uit jezelf halen, maar juist omdat de studie Keltische taal en cultuur zo’n kleine opleiding is, heb je een soort externe motivatie.
Ik vind het dan ook heel jammer dat de opleiding gaat stoppen. Zelf doe ik niet meer veel in dit vakgebied, maar ik merkte echt dat sommige mensen daar precies op hun plek zaten. De docenten zijn heel gedreven en weten heel veel. Het is dan jammer als je zoiets verliest, want het komt ook niet meer terug. Ik kan begrijpen als je zegt dat het niet heel maatschappelijk relevant is, of dat je er geen geld mee verdient. Maar ik denk niet dat alle kennis persé geld hoeft te genereren. Ik denk dat veel dingen ook leuk zijn en goed om te behouden. Je weet niet wat het mensen gaat brengen en de nieuwsgierigheid is ook al iets heel moois. Ze gaan niet over tien jaar ineens deze studie weer terugbrengen, dus je verliest het voor altijd. Het is ook de enige studie Keltisch in de Benelux, je kan nergens anders heen.
“Veel moois in kleine studies”
De studie wordt stopgezet omdat zich erg weinig studenten aanmelden, maar ik denk dat er heel veel moois zit in kleine studies. Je wil mensen niet al te homogeen maken. Je verliest zoveel diversiteit. Dit soort studies leren mensen ook op een andere manier naar de wereld kijken en naar hoe dingen in elkaar zitten. Hoeveel bezuinig je er nou echt mee? Die paar docenten die daar zitten? Bij ons waren er maar vijf docenten die de gehele opleiding droegen. Ik denk niet dat je daar nou echt je geld in terug gaat zien. Hopelijk zal Keltisch op een manier aangeboden worden, zoals bijvoorbeeld in een minor.