Terwijl zijn studiegenoten hun scriptie schrijven voor bestaande bedrijven, besloot Mark Groenen iets bijzonders te doen: hij opende afgelopen maand vintagewinkel Telusa aan de Voorstraat in Utrecht. Hij studeert Global Project en Change Management en over de indeling van deze winkel wil hij zijn scriptie gaan schrijven. Makkelijk was het niet om de winkel van de grond te krijgen. “Ik heb nachten bijna niet geslapen,” vertelt de student. Om het nog wat ingewikkelder te maken, was de stagecommissie in eerste instantie niet overtuigd van zijn plan.
Hoe is Groenen op zijn idee gekomen?
“De meeste vintagewinkels die je inloopt, zijn best stoffig. Ik wil graag onderzoeken of een interessantere indeling de beleving van klanten beïnvloedt,” vertelt Groenen op een donderdagochtend in zijn winkel. Hij staat samen met een vriend achter de toonbank. Terwijl zijn vriend dozen opent met spullen en deze sorteert, begroet Groenen de klanten en vraagt hij wat ze van zijn winkel vinden. ” “Ik vind dat kringlopen vaak rommelig zijn. Waarom niet een ruimte creëren waarin mensen echt kunnen zien hoe iets in hun huis zou passen? Zo is het idee ontstaan,” vertelt hij.
Wat vinden anderen van zijn idee?
Voordat de student begon met zijn winkel, waren veel mensen om hem heen sceptisch over zijn plan. “‘Waarom zou je dit doen?’, vroegen mensen. ‘Ga gewoon stage lopen en schrijf je scriptie zoals elke andere student.’ Ik begreep hun twijfel. Het is een groot project en ik moet alles zelf regelen: van financiën tot personeel en de locatie’. De student moet even lachen en voegt dan toe: ‘Van mezelf ben ik best koppig, daarnaast vind ik het belangrijk dat ik doe wat ik leuk vind. De winkel en het idee zag ik zo duidelijk voor me dat ik uiteindelijk dacht: ‘Laten we het gewoon doen en dan zien we wel waar het schip strandt’.
Zijn winkel is nu een maand open, maar naast de sceptische reacties van mensen om hem heen, had hij ook de stagecommissie nog niet overtuigd van zijn plan. Afgelopen dagen kreeg hij echter goed nieuws: “Ik heb sinds eergisteren akkoord gekregen voor mijn onderzoek. Ik heb de commissie uiteindelijk weten te overtuigen met mijn onderzoeksvraag. Nu ben ik begonnen met het verspreiden van enquêtes, aankomende week komt er een QR-code in de winkel. Mensen die langskomen, zeggen vaak: ‘Je zal vast wel een 10 halen met deze winkel.’ Maar mijn studie is echt onderzoekgericht, dus het draait vooral om de kwaliteit van het onderzoek dat ik neerzet, en niet alleen om de winkel’.
Een vintagewinkel die aanvoelt als thuis
Zijn winkel is opgedeeld in verschillende kamers, waaronder een zithoek en een woonkamer. “Hier staat bijvoorbeeld een tafel van massief hout, waarvan de poten nog vastzitten met een mintgroene schroef, wat heel ouderwets is. Doordat ik er zo nauw op zit, kan ik over elk item in de winkel iets vertellen,” legt Groenen uit. Hij kijkt rond en voegt toe: “De kunst van dit concept vind ik dat het constant verandert, waardoor je heel creatief moet zijn in het steeds creëren van nieuwe hoekjes in de winkel.”
Zijn eerdere ervaring met tweedehands kleding
De student heeft al langer een passie voor tweedehands spullen. Het begon als een studentenbaantje dat hij zelf had bedacht. ‘Ik begon destijds met het sorteren van tweedehands kleding op een zolderkamer, eerst in mijn uppie. Later breidde dit uit met twee vriendinnen die het ook heel leuk vonden. Toen werd het steeds groter en groter, en ben ik van de zolderkamer naar de garage van mijn ouders gegaan. Inmiddels is het verplaatst naar een volwaardige sorteerplek. Het is echt enorm gegroeid en een stuk serieuzer geworden. Vanaf dat moment zag ik de potentie en dacht ik: ‘Dit wil ik doorzetten als ik klaar ben met studeren.’”
De toekomst
Over twee maanden sluit de winkel weer, en dan hoopt Groenen genoeg informatie te hebben verzameld om zijn scriptie te schrijven. “Ik heb de afgelopen tijd weinig slaap en zekerheid gehad, maar het geeft me enorm veel voldoening dat ik dit nu heb neergezet, wat er hierna gaat komen gaan we zien.”