Utrecht-Centrum

Selecteer Pagina

De impact van vrijwilligerswerk. “Als ik die glimlach zie dan weet ik waar ik het voor doe.”

De impact van vrijwilligerswerk. “Als ik die glimlach zie dan weet ik waar ik het voor doe.”

Aankomend weekend wordt er door het Oranje Fonds weer NLdoet georganiseerd. Tijdens de grootste vrijwilligersactie van Nederland kan iedereen een dag als vrijwilliger komen helpen bij lokale organisaties. Ook in Utrecht worden er verschillende activiteiten georganiseerd. Anton Verwoert is zelf al jaren vrijwilliger bij een scoutingvereniging. En zet zich in voor het vermaak en de ontwikkeling van jonge mensen. 

Anton Verwoert is 25 jaar en teamleider bij de Explorers (15-18 jaar) en algemeen bestuurslid bij de Stam (18-25 jaar). Anton is al vijftien jaar actief lid en zet zich de afgelopen jaren ook in als vrijwilliger bij de groep. Op deze manier leert hij de kinderen om samen te werken en goed te communiceren. 

 

“Ik vind het heel leuk om te zien hoe de kinderen door de jaren heen veranderen.” 

 

Wat zijn de belangrijkste verantwoordelijkheden als leidinggevende zijnde?

Voor mij is het de grootste verantwoordelijkheid dat ieder kind met plezier naar de opkomsten komt en ook weer met plezier naar huis toe gaat. En het contact hebben met de ouders. Ook is het natuurlijk van groot belang dat ieder kind zich veilig voelt binnen onze groep. 

 

Wat motiveert je om als vrijwilliger bij de scouting werkzaam te blijven?

Iedere keer dat ik een kind met een glimlach van oor tot oor naar huis zie gaan dan weet ik waar ik het voor doe. Bijna iedereen die leiding is, is zelf ook als kind actief geweest bij de groep. Het is een soort natuurlijke loop. Zodra je volwassen bent, kun je ook leiding worden om zo je steentje bij te dragen aan de groep, zoals dat ook altijd voor jou gedaan is. 

 

Kun je een memorabele ervaring delen die je hebt gehad tijdens je tijd bij de scouting?

Voor mij was het meest memorabele moment de World Scout Jamboree in Zuid-Korea in 2023. De Jamboree is een wereldwijd evenement dat iedere vier jaar in een ander land gehouden wordt. Er kwamen ruim 43.000 scouts samen vanuit minstens 150 landen. Ik ben toen met een groep van 36 pubers naar de andere kant van de wereld gevlogen voor dit evenement. 

 

“Dat neem je mee voor de rest van je leven.”

 

Hoe heeft vrijwilligerswerk bij de scouting je persoonlijk beïnvloed?

Het werk als vrijwilliger heeft best veel persoonlijk beïnvloed. Door mijn ervaringen ben ik een stuk volwassener geworden. Het heeft me geholpen om meer begrip te krijgen voor verschillende mensen en situaties.

Een van de belangrijkste lessen die ik heb geleerd, is het belang van samenwerking. Door samen te werken met verschillende soorten mensen, heb ik geleerd hoe belangrijk het is om goed te communiceren en te luisteren. Deze vaardigheden hebben niet alleen mijn werk als vrijwilliger verbeterd, maar deze neem je ook mee in de rest van je leven. 

Ook heb ik waardevolle ervaring opgedaan in het leiding geven. Het helpen en motiveren van de kinderen heeft me geleerd hoe ik verantwoordelijk kan zijn, hoe ik ervoor kan zorgen dat mensen zich op hun gemak voelen. Maar je leert soms ook streng te kunnen zijn als dit nodig is. Het werk als vrijwilliger zorgt dus voor het verbeteren van heel veel vaardigheden die je ook op andere plekken in je leven kan toepassen. En niet te vergeten is scouting een hele fijne plek waar je een groep vrienden voor het leven maakt. 

 

Wat denk je dat de grootste impact is van jouw werk op de leden van de scouting?

De grootste impact is denk ik mijn enthousiasme en mijn creativiteit. We hebben iedere week opkomst waarbij de kinderen het dan echt leuk vinden om weer te komen. 

 

Wat zijn enkele van de grootste uitdagingen die je hebt ervaren als vrijwilliger?

De grootste uitdaging als vrijwilliger zijn en dan voornamelijk dat van leiding zijn van tieners is toch wel het puberende gedrag. Het kan best wel lastig zijn om op vriendschappelijke basis met de kinderen om te gaan, maar toch ook de balans te behouden tussen gezellig zijn en hun leiding zijn. Pubers zijn heel goed in het opzoeken en overtreden van grenzen. Op welke manier je hier mee om moet gaan kan best wel uitdagend zijn. Maar door ervaring en reflectie leer je dit. 

 

“Hoe dan ook een leuke middag.”

 

Welk advies zou je geven aan iemand die overweegt om vrijwilligerswerk te gaan doen?

Het is bij scouting vooral belangrijk om jezelf te zijn. Bij scouting is het ook heel belangrijk dat iedereen zich op hun plek voelt en dat is als vrijwilliger net zo belangrijk als als deelnemer. Daarnaast is de makkelijkste manier om te beginnen met vrijwilligerswerk om een keer een dagje langs te komen. Dan kan je hartstikke vrijblijvend kijken of het iets voor jou is en of je je daar op je gemak zou kunnen voelen. Zowel bij scouting als bij andere plekken is het ook helemaal niet erg als je nog geen ervaring met vrijwilligerswerk hebt. Dat leer je allemaal vanzelf. NLdoet is ook een hele mooie kans om kennis te maken met vrijwilligerswerk. Onze groep doet zelf ook ieder jaar mee met NLdoet. Er komen dan verschillende vrijwilligers en ouders langs om een handje te helpen bij kleine en grote klussen. Op die manier kan ons gebouw weer een jaartje vooruit. Dit jaar komt zelfs de burgemeester bij onze groep langs!

Je kan op de website van NLdoet zien welke acties er dat weekend bij jou in de buurt worden georganiseerd en dan kan je je aanmelden om te helpen. Zo kan je bijvoorbeeld helpen met schilderen of tuinieren. Al doe je het slechts één keer per jaar in het weekend van NLdoet, dan heb je hoe dan ook een leuke middag gehad waarbij je even buiten je normale comfortzone bent gestapt.

Over de auteur

Isabelle Bronkhorst

Isabelle Bronkhorst (25) woont te Utrecht. Afgelopen jaren heeft ze de opleiding media en evenementen productie afgerond en heeft ze vorig jaar de KRO-NCRV Radioschool gedaan. Momenteel zit ze in het eerste jaar van de opleiding Journalistiek. Hier wil ze zich gaan verdiepen in de onderzoeksjournalistiek.