Utrecht-Centrum

Selecteer Pagina

‘Utrechts café helpt mensen met een minder grote portemonnee met een gratis koffie: ‘Het lampje blijft bijna altijd aan’

‘Utrechts café helpt mensen met een minder grote portemonnee met een gratis koffie: ‘Het lampje blijft bijna altijd aan’

UTRECHT – In koffiebar Studio Sugar Snaps kunnen klanten niet alleen een kopje koffie voor zichzelf halen, maar ook eentje voor iemand anders die het misschien minder breed heeft. Het concept, ‘Kop voor Nop’, maakt het mogelijk om voor €2,50 een extra koffie te doneren. Zodra een kopje wordt afgerekend, gaat een lampje in de zaak aan – een teken dat er gratis koffie beschikbaar is voor wie het nodig heeft.

Het initiatief komt op een moment dat steeds meer Nederlanders moeite hebben om rond te komen. Met stijgende huurprijzen en dure boodschappen voelen veel mensen in Utrecht de financiële druk. Voedselbanken zien een toename in aanvragen, en ook initiatieven zoals ‘Kop voor Nop’ worden relevanter.

De eigenaar van Studio Sugar Snaps wil met dit project niet alleen hulp bieden, maar ook een gevoel van samenhang in de buurt creëren. Naast deze koffiebar runt hij ook café Warmoes, waar hij lokale kunstenaars en muzikanten een podium biedt. ”We willen een plek creëren waar iedereen zich welkom voelt, ongeacht hun financiële situatie,” vertelt Imke Gouda een medewerker.

Hoewel veel buurtbewoners het concept prachtig vinden en al tientallen kopjes hebben gedoneerd, het bereiken van de juiste doelgroep is nog een uitdaging. ‘We merken dat er meer kopjes betaald worden dan opgehaald. We vragen ons af of de mensen die het echt nodig hebben, wel weten dat ze hier gratis een koffie kunnen halen.’

De koffiebar probeert dit op verschillende manieren bekend te maken. Er hangen posters op de ramen, en het initiatief wordt via sociale media gedeeld ook delen ze wel is fyers uit. Toch vragen ze zich af of de boodschap de juiste mensen bereikt. ‘Niet iedereen die moeite heeft om rond te komen, kijkt op Instagram of loopt toevallig langs,’ Verteld Gouda.

Inwoners van Utrecht Centrum reageren positief op het initiatief. Rokarja Rabe, een bewoner uit het centrum, had er nog niet eerder van gehoord: ‘Ik vind het heel mooi dat mensen zo aan hun medemens denken. Ik wist niet dat er in Utrecht zulke concepten waren, maar ik ga binnenkort zeker een kopje koffie doneren. Hopelijk nemen meer cafés dit idee over.’

De eigenaren hopen dat andere horecazaken zich aansluiten bij het initiatief. In sommige steden bestaan al vergelijkbare projecten, zoals ‘uitgestelde koffie’ in Italië. Het idee is simpel maar effectief: klanten betalen vooruit voor iemand die het nodig heeft. Daar komt het concept kop voor nop ook oorspronkelijk vandaan.

Naast gratis koffie denkt Studio Sugar Snaps ook na over het hergebruiken van eten. ‘We willen helpen waar dat kan. Soms houden we eten over, zoals rijst of brood. We zouden daar graag anderen blij mee maken.’

Ze probeerden al een samenwerking met de voedselbank, maar deze kan geen bereide maaltijden aannemen. Nu kijken ze naar andere oplossingen, zoals buurtinitiatieven en sociale groepen die voedselhulp bieden.

Wil jij ook bijdragen aan Kop voor Nop? Je kunt een extra kopje koffie doneren bij Studio Sugar Snaps, of helpen om de boodschap te verspreiden. En wie weet: misschien inspireert dit meer cafés in Utrecht om een soortgelijk initiatief te starten.

Over de auteur

Joia Nieuwenhuize

Joia Nieuwenhuize (2003) Geboren in Rotterdam maar woont nu al tien jaar in Dieren. Ze heeft hiervoor de opleiding mediavormgeving gestudeerd in Velp en daarna een cursus film & edit gedaan in ede. Maar ze was opzoek naar een andere invalshoek op film en televisie vandaar dat ze in september 2024 is ze begonnen aan de opleiding journalistiek in Utrecht, hier heeft ze het erg naar haar zin en denkt ze nog veel te kunnen leren.