Utrecht – Het aantal cafés dat een laptopverbod invoert, groeit flink. Een van deze plekken is café ’t Koffieboontje aan de Oudegracht, waar gasten bewust worden gestimuleerd om de schermen te laten voor wat ze zijn. Hierdoor ontstaat volgens medewerkers een gezelligere sfeer, waarin mensen sneller een boek lezen, een spelletje spelen of met elkaar in gesprek gaan.
Thomas Boland
“We hebben een laptopvrij café voor de sfeer, zodat mensen eerder een spelletje spelen of een boek lezen. Het is niet dat iedereen hier zo antisociaal achter zijn laptop gaat zitten. We willen juist een ontspannen, huiselijke sfeer creëren waarin mensen zich vrij voelen om echt aanwezig te zijn.”
“Ik vind het zelf ook fijn voor de sfeer. Het café geeft een beetje een huiskamergevoel als je gewoon met een boek of een e-reader zit. Dat voelt knusser dan wanneer iedereen achter een laptop werkt. Ik merk ook dat mensen sneller samen komen in plaats van alleen. Studenten reageren over het algemeen niet vervelend op het laptopverbod. Soms blijven ze alsnog zitten om toch nog een koffietje te doen of ze pakken gewoon iets anders erbij, zoals iets om te lezen.”
“Laatst hadden we wel iemand die alleen ‘even’ een mailtje wilde sturen, maar uiteindelijk een half uur bezig was met allerlei dingen opzoeken. Dat is precies wat we willen voorkomen. We hebben dan ook geen tijdsslot; het mag hier gewoon helemaal niet. Dit helpt ook om te zorgen dat studenten hier niet uren blijven zitten zonder iets te bestellen.”
‘Dit is namelijk ook een probleem waar meerdere cafés last van hebben, het is lastig om als het wel mag hier een goede grens in te stellen. Ik hoor van vrienden van mij die in cafes werken waar dit wel mag dat studenten urenlang een plek bezet houden om aan hun schoolwerk te gaan. Je kan ze ook moeilijk vertellen dat ze weg moeten gaan. Dit cafe is ook niet heel groot waardoor wij niet de ruimte hebben om geen laptopbeleid te hebben.’
“Dankzij het verbod hebben we ook meer doorloop. We zien meerdere kleine spitsmomenten op een dag, maar het blijft eigenlijk altijd wel constant druk. De meeste mensen zitten hier maximaal een uurtje. De bezoekers zijn meestal tussen de 25 en 40 jaar. Ik denk dat het laptopverbod daar invloed op heeft gehad. Studenten hebben vaak minder te besteden en kiezen sneller voor plekken waar je de hele dag kunt zitten met maar één koffie. Hier draait het meer om de beleving en een fijne sfeer.
‘Ook vind ik dat mensen de laatste zo vaak bezig zijn met elektronica waardoor we een beetje vergeten om ons heen te kijken en te genieten. Daarom vind ik het fijn dat hier even niet kan, ik merk dat klanten daardoor spraakzamer zijn en vaker openstaan voor een klein praatje. Dit doet ook veel voor de werksfeer hier ik vind een cafe ook niet echt de plek om zo achter een scherm te zitten. Daarom ben ik blij dat het hier ook even niet mag’.