Bite Back, Animal Save, Animal Rights en Vissenbelangen organiseren samen een actie in het kader van World Day for the End of Fishing. Studentenvereniging VSA Utrecht is ook aanwezig bij deze actie. Op zaterdag 29 maart staan de actievoerders op het Stationsplein bij Utrecht Centraal, waar zij de strijd voeren tegen het dierenleed achter de visindustrie.
Actievoerders stonden afgelopen zaterdag vanaf een uur ’s middags met een visuele opstelling, spandoeken, borden en video’s de aandacht te trekken. Er werd het gesprek aangegaan met geïnteresseerde voorbijgangers, die de nodige informatie ontvingen over het doel van de actie. Namelijk: het beëindigen van de visindustrie.
Vissenbelangen is een organisatie die gefocust is op dierenwelzijn. Ze zijn van mening dat vissen in hun natuurlijke habitat, ongestoord hun leven moeten kunnen leiden. Daarnaast pleiten ze voor een gezond ecosysteem voor deze dieren. Ze willen de kennis over het onderwaterleven overbrengen, zodat meer mensen, organisaties en overheidsinstanties de belangen van vissen en hun leefomgeving in acht gaan nemen.
Het belang van de actie is dus groot volgens de actievoerders. Er bestaan geen exacte data over hoeveel vissen vermoord worden, omdat deze alleen in gewicht gemeten worden. Wat we wel weten is dat er jaarlijks geschat ongeveer 2,7 biljoen vissen uit het wild worden gevangen en gedood. Er is bekend dat vissen gevoelens hebben en pijn kunnen ervaren. Het lot van deze vissen? Stikken op het droge, eindigen in een zuur of zout bad, levend gevild worden of sterven in ijswater.
Leden van de studentenvereniging VSA Utrecht waren aanwezig bij de actie en hebben het ervaren als een gezellige, motiverende middag. Ondanks de ernst van het onderwerp van de actie werd de sfeer als positief ervaren. Het samenkomen van de verschillende dierenrechtenorganisaties maakte dat de leden van VSA Utrecht een bijdrage konden leveren. ‘Ik vind dat het altijd belangrijk is om aandacht te geven aan dierenrechten’, zegt Aiko van de VSA. ‘Je ziet in de reacties van mensen tijdens deze actie terug dat er over het algemeen nog niet genoeg aandacht voor het oceaanleven is.’ Ook Annemarie van de VSA sluit zich daarbij aan. ‘Het belang is duidelijk om mensen bewust te maken en te confronteren met wat er gaande is. Hoe meer mensen hier staan, hoe beter de boodschap overkomt op de mensen die er voorbijlopen.’
De leden van de VSA hebben gesprekken gehad met voorbijgangers, waarvan de uitkomsten wisselend waren. Er waren zeker mensen onder de stroom voorbijgangers die ervoor open stonden om de informatie te ontvangen of zelfs het gesprek over veganisme wilden aangaan.
Er waren twee beeldschermen bij de actie aanwezig waarop beelden werden getoond uit de visindustrie. Daarnaast was er een visnet over de grond gespannen waarin namaakvissen verstrikt zaten. ‘Er waren veel kinderen die aan hun ouders vroegen of de vissen echt waren en ook bezorgd waren. Dat is volgens mij ook echt het effect dat ze wilden bereiken’, vertelt Aiko. Ook waren er borden met slogans over het stoppen van de visserij, met foto’s. Er werden flyers uitgedeeld en de VSA deelde zelfgemaakte visjes van origami met een QR-code uit, die leidde naar informatie over de visindustrie.