Gemeente Utrecht heeft ervoor gekozen om meer 30-kilometerwegen aan te leggen in de stad. Het plan is om naar verwachting 150 straten om te zetten naar 30 kilometerzones, vooral door middel van kleine aanpassingen. Deze plannen moeten vanaf februari 2026 in werking treden. Met deze maatregel hoopt de gemeente de verkeersveiligheid te verbeteren.
In Utrecht geldt al op 70% van de wegen een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur, maar dit is nog niet voldoende. Met de nieuwe plannen van de gemeente worden bijna alle straten die naar het centrum leiden, omgezet naar 30 kilometerzones. Alle straten krijgen namelijk een snelheidslimiet van 30 kilometer per uur, behalve de stedelijke verbindingswegen. Dat zijn de wegen die vanaf de ring (snelweg) naar de wijken leiden, en worden ook wel de hoofdwegen genoemd.
Marleen van der Ree woont aan de Adelaarstraat, een van de straten waar de 30 kilometerzone zal ingaan. De straat is nu nog een 50 kilometerweg, waar auto’s zich vaak niet aan de snelheid houden en dus te hard rijden.
Marleen is blij met het besluit van de gemeente. ‘Toen mijn kind jong was, vond ik het erg gevaarlijk dat er zo hard gereden werd voor mijn huis. Dus voor de omgeving en de jonge kinderen die hier wonen, is dit veel veiliger,’ vertelt Marleen.
Leonie Smith werkt bij de gemeente Utrecht als projectmanager voor het nieuwe plan voor de invoering van de 30 kilometerzones. Deze plannen worden al sinds 2016 besproken, de aanpak is nu goedgekeurd. De gemeente is momenteel een uitvoeringsprogramma aan het uitwerken.
Volgens Leonie wil de gemeente dit vooral doen om de verkeersveiligheid in Utrecht te bevorderen. ‘Als je namelijk 50 kilometer per uur rijdt en je hebt een ongeluk, heeft dit een grotere impact en een grotere kans op een eventueel dodelijk ongeluk dan wanneer je 30 kilometer per uur rijdt,’ vertelt Leonie. Daarnaast hoopt de gemeente dat door de snelheid te verlagen, ook de geluidsoverlast in de straten afneemt.
Ook hoopt de gemeente met deze invoering de levenskwaliteit in Utrecht te bevorderen. Zo verwacht de gemeente dat de luchtkwaliteit in de stad verbetert en dat er een gezondere leefsituatie ontstaat. Daarnaast zegt Leonie dat de gemeente hoopt dat mensen vaker kiezen voor een alternatieve, schonere vervoerswijze om in het centrum van Utrecht te komen. Voor dit nieuwe plan is er een budget van 1 miljoen euro per jaar vrijgemaakt.
Marleen heeft een paar weken geleden een gemeenteplan in haar brievenbus ontvangen met de nieuwe plannen van de gemeente. De meeste straten die veranderen in 30 kilometerstraten, veranderen volgens Leonie alleen qua snelheid en niet in omvang, er worden ook geen nieuwe verkeersdrempels geplaatst. Op de Adelaarstraat wil men wel veranderingen doorvoeren; zo wordt de straat een fietsstraat, waarbij de auto’s te gast zijn, en komt er meer groen in de straat.
Straten zoals de Adelaarstraat krijgen wel een make-over, maar er zijn ook veel straten met een ‘versnelde aanpak’. Dit houdt in; dat deze straten alleen nieuwe borden en wegbelijning krijgen, waardoor het minder tijd en geld kost.
‘Projecten zoals de Adelaarstraat lopen al langer; dit is namelijk een zogenoemde fietsroute naar het noorden van Utrecht. Er zijn dus veel straten waar projecten lopen die een nieuwe herverdeling krijgen,’ aldus Leonie.
Marleen pakt zelf de fiets naar haar werk en heeft dus geen probleem met de invoering van de fietsweg. Wel is zij bang dat het parkeren voor de deur steeds moeilijker gaat worden wanneer ze bezoek krijgt.
Marleen benoemt ook dat het handhaven van de snelheid in haar straat altijd een probleem is geweest. Volgens Marleen wordt er amper gehandhaafd en rijden mensen vaak te hard door de straat. ‘Ik heb weleens gedacht: zet hier een BOA neer en je hebt na een dag honderden boetes.’
Leonie vertelt dat er vorig jaar een tijdelijk project is geweest voor flex-flitsers in Amsterdam. Eerst bestond de regel dat je niet mocht flitsen in 30 kilometerzones, maar dit wordt nu wel onder voorwaarden gedaan in Amsterdam. Volgens Leonie wil de gemeente Utrecht dit ook aanvragen voor sommige van de nieuwe 30 kilometerzones. Zij hopen dat de aanvragen goedgekeurd worden voor een aantal straten, waardoor het handhaven van de snelheid in deze straten flink bevorderd wordt.
De verkeersveiligheid in de straten die de afgelopen jaren al zijn omgezet naar 30 kilometerzones, zijn aanzienlijk vooruit gegaan. Wel is het volgens Leonie moeilijk om straten met elkaar te vergelijken. ‘Je kunt een straat perfect inrichten volgens de inrichtingskenmerken, dan nog wordt er te hard gereden. In een andere straat is soms een 30 kilometerbord plaatsen al genoeg om de snelheid te verlagen. Daarom is het niet altijd in te schatten hoe goed maatregelen werken.’
Automobilisten hoeven volgens Leonie niet bang te zijn dat het centrum onbereikbaar wordt. Ook benoemt ze dat deze maatregelen er niet zijn om automobilisten te hinderen. Wel verwacht de gemeente dat je met de nieuwe maatregelen over 10 jaar beter af bent als je met een ander vervoermiddel naar de stad gaat.