Utrecht-Centrum

Selecteer Pagina

De Bestaansbalans: een bufferbudget en aanklacht

De Bestaansbalans: een bufferbudget en aanklacht

De Bestaansbalans is een initiatief dat is opgezet door Collectief Kapitaal in samenwerking met de gemeente Utrecht en nu gesteund door de Start Foundation. Het doel van dit project is om 350 Utrechters die parttime werken vanuit de bijstand te ondersteunen met een buffer budget, waardoor financiële stress en onzekerheid worden verminderd. Dit initiatief moet  niet alleen een tijdelijke oplossing voor een urgent probleem zijn, maar ook een krachtige aanklacht tegen het huidige bijstandssysteem in Nederland.

Door de huidige participatiewet krijgen mensen die in de bijstand zitten maar wel parttime werken vaak te maken krijgen met een korting op hun bijstand als zij in een bepaalde maand meer verdienen dan hun uitkering. Die verrekening vindt de volgende maand pas plaats en dat zorgt voor financiële onzekerheid en stress. Dit systeem ontmoedigt mensen ervan om meer te gaan werken

De Bestaansbalans moet dus een oplossing bieden voor de mensen die te maken hebben met een wisselend inkomen in Utrecht door het creëren van een buffer budget van 1000 euro. Het gaat om 350 mensen als de crowdfundingsactie het doel van 350.000 euro wordt gehaald. Het werkt dus zoals iemand in een maand “te veel” verdient en dus boven hun uitkering uitkomt wordt dat bedrag niet de volgende maand ingehouden op hun uitkering maar van hun buffer budget.

De start foundation, een vermogensfonds dat voortkomt uit de verkoop van start uitzendgroep in 1997 steunt het initiatief van collectief kapitaal en de gemeente Utrecht door elke donatie aan de crowdfundingsactie te verdubbelen. “Het is de identiteit van start foundation wij zien onszelf als de versnellers van een eerlijke arbeidsmarkt.” Legt Milou Sluys projectleider bij Start Foundation uit.  Start foundation gaat kijken of dit een goede manier is om een drempel weg te nemen waardoor mensen gemakkelijker de arbeidsmarkt instromen.

De gemeente Utrecht heeft zich kritisch opgesteld tegenover de huidige Participatiewet en Wethouder werk en inkomen Linda Voortman heeft laten weten dat het nu aan de Tweede Kamer is om dit massale signaal te beantwoorden. Ook heeft de gemeente eerder dit jaar enkele aanpassingen doorgevoerd om beter aan de behoeften van kwetsbare groepen te voldoen. Bijvoorbeeld, Utrecht heeft besloten om jongeren tot 27 jaar die een bijstandsuitkering aanvragen, niet langer vier weken te laten wachten voordat hun aanvraag in behandeling wordt genomen. Dit besluit is genomen om te voorkomen dat jongeren zonder financiële buffer in de schulden raken en om hen sneller perspectief te bieden.

Over de auteur

Max van der Linden

Max van der Linden (26). eerstejaars student aan de school voor journalistiek. met een passie voor politiek, zowel nationaal als internationaal. Met aanvullende hobby's als Geschiedenis en het volgen van het nieuws hoopt hij bij te dragen aan een samenleving die goed geïnformeerd is zodat men met alle relevante informatie zelf hun eigen conclusies kunnen trekken.