Utrecht-Centrum

Selecteer Pagina

Prijzen stijgen, maar de sfeer blijft wel: Barman Peike van de Veer over de terrassen in Utrecht 

Prijzen stijgen, maar de sfeer blijft wel: Barman Peike van de Veer over de terrassen in Utrecht 

Prijzen stijgen, maar de sfeer blijft wel: Barman Peike van der Veer over de terrassen in Utrecht 

UTRECHT – De horecaprijzen stijgen, maar dat lijkt de terrasgasten van de flater in het centrum van Utrecht weinig te doen. Peike van der Veer (20), inmiddels al zo’n drie jaar werkzaam bij café De Flater, heeft de veranderingen in de horecaprijzen vaker meegemaakt. ‘Toen ik hier begon te werken, kostte een biertje nog tussen de €2,70 en €3,00. Inmiddels betaal je hier €3,80. Verder in het centrum, bijvoorbeeld op de Neude, liggen de prijzen vaak nog hoger.’ Toch merkt hij weinig tot geen boze bezoekers. Mensen hebben er geen moeite mee. Het hoort er nu eenmaal bij. Wat helpt is dat de prijs bij de flater vaak nog wat lager licht dan bij andere cafés. 

Een terras in de looproute

Gelegen in de looproute van de Utrechtse winkelstraten, trekt De Flater een breed publiek. ‘Elke dag is een soort avontuurtje,’ vertelt Van der Veer enthousiast. ‘Je kunt nooit inschatten wat voor mensen er binnenkomen. Dat maakt het juist interessant.’ Het terras is vooral in de zomer een bruisende plek, met een mix van vaste gasten en spontane bezoekers. In de winter is het rustiger, maar dan keren de vaste gasten juist vaker terug voor een drankje binnen. 

Volgens Van der Veer is de dynamiek van de stad en de horeca voortdurend in beweging. Soms komen toeristen toevallig langs, andere keren zijn het vooral stamgasten die hier al jaren over de vloer komen. Dit zorgt ervoor dat het werk als barman nooit saai wordt.  

Studenten en nostalgische dertigers

De Flater staat bekend als een geliefde plek onder studenten en oud-studenten die hun studententijd nog niet helemaal achter zich hebben gelaten. ‘Op donderdagavond zitten hier veel studentenverenigingen,’ vertelt van de veer. ‘Onze doelgroep bestaat uit mensen die nog graag vasthouden aan hun studententijd én de huidige generatie studenten.’ 

Naast studenten trekt De Flater ook een divers publiek. Overdag zie je veel winkelend publiek dat hier een kop koffie of komt drinken, terwijl in de avond de sfeer verandert en het drukker wordt met borrelaars. In de zomer wordt het terras vaak al vroeg in de middag gevuld, terwijl in de winter vooral binnen een knusse sfeer heerst. ‘De vaste gasten weten ons in de winter altijd te vinden.’

Doordat Van der Veer nu 3 jaar bij de flater werkt kent hij een hoop mensen binnen de Utrechtse horeca en kent hij de dynamiek van de stad erg goed. Je merkt dat de horeca in Utrecht een hechte gemeenschap is, iedereen kent elkaar en komt op zijn tijd bij elkaar langs. 

Hoewel de prijzen stijgen, blijft het sociale aspect van de horeca voor Van de Veen het belangrijkste. ‘De gezelligheid en de interactie met mensen maken dit werk leuk. Het gaat niet alleen om de drankjes, maar vooral om de sfeer die je creëert.’ Ondanks bijvoorbeeld de prijsstijgingen en de veranderende trends blijft de charme van cafés als De Flater onveranderd. ‘Ik zit hier zelf ook vaak,’ vertelt hij. “Dus van die hogere prijzen heb ik eigenlijk bijna nooit.’

Over de auteur

Joia Nieuwenhuize

Joia Nieuwenhuize (2003) Geboren in Rotterdam maar woont nu al tien jaar in Dieren. Ze heeft hiervoor de opleiding mediavormgeving gestudeerd in Velp en daarna een cursus film & edit gedaan in ede. Maar ze was opzoek naar een andere invalshoek op film en televisie vandaar dat ze in september 2024 is ze begonnen aan de opleiding journalistiek in Utrecht, hier heeft ze het erg naar haar zin en denkt ze nog veel te kunnen leren.