Utrecht-Centrum

Selecteer Pagina

Nieuwe regels voor boten: einde aan overlast in Utrecht?

Nieuwe regels voor boten: einde aan overlast in Utrecht?

Tijdens het vaarseizoen vorig jaar zorgden grote groepen opvarenden voor veel overlast in de binnenstad van Utrecht. Om die overlast tegen te gaan, voert de gemeente Utrecht vanaf mei een nieuwe regel in, die het aantal personen per vaartuig beperkt tot dertien, inclusief de schipper. Daarnaast worden er nieuwe opstapplekken aangewezen om de druk op de huidige locaties te verlichten.

Overlast door boten met gejoel en harde muziek

Vijf jaar geleden opende de singel weer. Het was vijftig jaar geleden dat je een heel rondje door de singel kon varen. Sinds de opening is het dan ook druk op het Utrechtse water. Zodra de zon tevoorschijn komt, komen ook de boten en kano’s tevoorschijn. Waar veel mensen rustig over het water kabbelen, zijn er ook boten met grote groepen mensen die zorgen voor overlast. Met gejoel, harde muziek en urineren wordt de rust verstoord.  

Raadsvoorstel en nieuwe opstapplekken

Begin dit jaar deden de burgemeester en wethouders van Utrecht een raadsvoorstel over een wijziging van de Havenverordening Utrecht. Vorige week werd daarin een besluit genomen en werd het raadsvoorstel aangenomen. De belangrijkste wijzigingen die ze hier in zullen vaststellen zijn het toevoegen van een verbod om een maximaal aantal personen per vaartuig te overschrijden, met uitzondering van vaartuigen die beschikken over een exploitatievergunning. En de mogelijkheid van een ontheffing van het verbod in bijzondere situaties en bij vergunde evenementen, zoals Pride.  

Maar met name de nieuwe aanmeerplaatsen zijn erg belangrijk voor de buurtbewoners van de Oosterkade en het Geertebolwerk. Nadat bleek dat de huidige op- en afstapplekken voor veel onrust zorgden, heeft de gemeente gekeken naar mogelijke oplossingen.  

‘We zijn nu bezig om ook extra opstapplekken aan te wijzen, maar daarbij zie je wel dat we vaak goede afspraken kunnen maken met exploitanten die een vergunning hebben, want die worden gericht op die op- en afstapplekken. We kunnen op die manier vaak ook zien wat er aan de hand is. Met hen kunnen we goede afspraken maken over waar je naar het toilet gaat en dat je je afval meeneemt, dat soort zaken.’ Legt wethouder van Markten en Havens, Susanne Schilderman, uit.  

Als er geürineerd moest worden, zochten ze de zijstraatjes op

Afgelopen vaarseizoen werd er bij het Geertebolwerk veel overlast van groepen opvarenden ervaren. ‘We merkten vorige zomer ineens dat er veel meer boten aanmeerden aan de steigers hier. Mensen gingen dan op de kant zitten en soms met harde muziek een soort feestje bouwen. En als er dan geürineerd moest worden, zochten ze onze zijstraatjes op om daar te gaan plassen. Op een gegeven moment werd er zelfs een partytent opgebouwd en kwam er een auto het gras op rijden om kratten bier af te leveren. Dat kon soms tot heel laat in de nacht zijn, dus dat zorgde ook voor een verstoorde nachtrust.’ Vertelt buurtbewoner Frank Spruit.  

Honderd handtekeningen overhandigd

“De hoeveelheid mensen nam heel erg toe en als je grote groepen mensen hebt, dan gedragen ze zich ook anders. Er wordt meer afval achtergelaten en iedereen zet zijn fiets maar overal neer om dan met vrienden het water op te gaan.”

‘We ontdekten dat ze bij de Oosterkade dezelfde overlast ervaarden. Omdat er daar overlast was, had de gemeente besloten dat de commerciële bootverhuur voortaan ook bij het Geertebolwerk mocht aanmeren. Toen viel bij ons het kwartje. Om hiertegen in actie te komen verzamelden we handtekeningen en al heel snel hadden we er honderd. Die hebben we toen aan de wethouders en de gemeenteraad overhandigd. Toen zijn ze dit in de gemeenteraad gaan bespreken.’  

Naar het Paardenveld

‘Het Geertebolwerk zou een tijdelijke oplossing zijn geweest. Twee weken geleden kregen we het verlossende woord: het Paardenveld zal de nieuwe aanmeerplaats worden.’ Omdat er hier minder omwonenden zijn, zal er waarschijnlijk minder overlast ontstaan. Na een jaar zal de gemeente met zowel de omwonenden van het Paardenveld als van het Geertebolwerk in gesprek gaan om te evalueren over de situatie.

Over de auteur

Isabelle Bronkhorst

Isabelle Bronkhorst (25) woont te Utrecht. Afgelopen jaren heeft ze de opleiding media en evenementen productie afgerond en heeft ze vorig jaar de KRO-NCRV Radioschool gedaan. Momenteel zit ze in het eerste jaar van de opleiding Journalistiek. Hier wil ze zich gaan verdiepen in de onderzoeksjournalistiek.