Utrecht-Centrum

Selecteer Pagina

Universiteit Utrecht kraakt rendement finfluencers, finfluencers zelf kritisch

Universiteit Utrecht kraakt rendement finfluencers, finfluencers zelf kritisch

Jongeren die beleggingsadvies volgen van finfluencers maken zelden winst, blijkt uit nieuw onderzoek van de Universiteit Utrecht. Finfluencer Mees Wijnants is kritisch en noemt de uitkomst ‘vooropgezet’, terwijl voor jongerenwerker Ilir Shehu de uitkomsten zorgwekkend zijn.

De meeste mensen hebben de filmpjes ongetwijfeld weleens voorbij zien komen. Een gespierde twintiger die jou vertelt dat het allemaal anders kan. Hoe iedereen net als hen in een mum van tijd financieel onafhankelijk te worden. Alleen blijkt nu uit onderzoek dat deze adviezen niet leiden tot het gewenste rendement. Integendeel, vaak groeit de rest van de markt verder dan deze adviezen. Dit komt volgens het rapport onder andere doordat finfluencers over het algemeen eerder de sentimenten van aandelen en cryptocurrencies die in de lift zitten volgen in plaats van dat er een onderbouwde analyse achter zit.

Kritische noot

Toch klinkt er kritiek op het rapport en onderzoek. Mees Wijnants, zelf finfluencer, kraakt het onderzoek en de uitkomst: “Het meetpunt is veel te kort. Als je voor de langere termijn investeert in Bitcoin of goud, dan is het niet heel handig om naar de waarde te kijken, een week of een maand verder. Dit rapport is in mijn ogen van tevoren ingestoken om een bepaald beeld en uitkomst te schetsen”. Mees werkt ook niet in een luxe pand met dure auto’s voor de deur, maar gewoon in een bescheiden kantoor, met wat boeken op de achtergrond. Van het ‘cowboygehalte’ waarin toch in bepaalde mate gesproken wordt in het artikel lijkt bij hem in ieder geval geen sprake. Het kantoor voelt gewoon aan en ook aan Mees en zijn kleding is niet te merken dat hij dit wil gebruiken.

“Als je in een systeem leeft, waarin de belastingdruk enorm en op een normale manier sparen niet echt gaat, dan word je gedwongen iets anders te gaan doen. Daarnaast is beleggen in bijvoorbeeld goud op de lange termijn ook voor jongeren verstandiger. Kijk bijvoorbeeld naar de goudprijs. Als je in 2004 geld op de bank zou hebben gezet, dan is dat nu een groot deel van zijn waarde kwijt.”

Sociale media

Een ander groot onderdeel is de manier hoe jongeren bereikt worden. Er zitten strenge eisen aan het geven van bijvoorbeeld beleggingsadvies online, maar deze worden vaak onvoldoende nageleefd. Iets dat ook wordt opgemerkt door Ilir Shehu, jongerenwerker bij PPI Utrecht. “Jongeren spenderen heel veel tijd op sociale media. Jongeren zijn gevoelig en worden aangetrokken door grote wagens, mooie vakanties. Een bepaalde levensstijl. Iets waar het op sociale media mee vol staat en toevallig ook het leven dat veel finfluencers beloven. Jongeren zijn hier extra gevoelig voor. Het is echt ongrijpbaar.

Finfluencers houden onvoldoende rekening met het feit dat het brein van jongeren nog volop in ontwikkeling is.”
“Daarnaast is er geen eenvoudige manier om heel veel geld te maken, iets dat wel vaak verkocht wordt. Er wordt een sexy pad getoond dat je zonder hard te werken makkelijk rijk kan worden. Zonder te focussen op het belang van studeren of hard werken voor je geld. Het is gewoon glamour, status en geen kwetsbaarheden tonen”.

Hoe anders kijkt Mees Wijnants hiernaar. Wat hem betreft kunnen kinderen niet jong genoeg beginnen met het beleggen van hun geld. “Vanaf een jaar of twaalf is dit goed om hier mee bezig te zijn”. Ook over de mate van investeren en risico nemen is hij duidelijk: “100% inzetten van elke cent die je kan missen. High risk, high reward. Je moet wel. Met je inkomen alleen ga je het in de toekomst niet redden. Je moet buiten het systeem durven stappen”. Ook vindt hij het niet meer dan logisch hoe finfluencers inspelen op de eerder genoemde voorbeelden van Ilir. “Zo kan je jongeren triggeren. Dat is gewoon marketing. Daar heb ik geen probleem mee, dat is gewoon de wereld. Daarnaast worden jongeren er op de lange termijn beter van.”

Het is duidelijk dat hier het laatste woord nog niet over is gezegd. De spanningen tussen de finfluencers en universitetit zijn hoog opgelopen en niets wijst erop dat dit de komende tijd herstelt. De toekomst zal uitwijzen in welke vorm het debat zich zal voortzetten.

Over de auteur

Thomas Schotman

Thomas is een beginnend journalist met een onderzoekend en nieuwsgierig karakter. Hij heeft een grote interesse voor met name politiek, bestuurskunde en informatica. Hij 24 jaar oud en woonachtig in Doetinchem. Voordat hij de journalistiek in is gegaan, is hij een aantal jaar werkzaam geweest in de IT-sector. Zijn specialisme ligt voornamelijk bij onderzoeksjournalistiek.