Utrecht-Centrum

Selecteer Pagina

Gratis ‘appende’ kabouters bij je nieuwe kunstaankoop

Gratis ‘appende’ kabouters bij je nieuwe kunstaankoop

Afrekenpost bij het kunstdepot

In het industriële decor aan de Reactorweg 9A in Utrecht vond zaterdag de jaarlijkse kunstdepotverkoop van Kunst.nl plaats. Dit jaar kreeg het evenement een bijzondere primeur: bezoekers ontvingen bij aankoop een ‘appende’ kabouter, het debuutkunstwerk van Edward Bernsteyn.

Kunst.nl, dat opereert onder de merknamen ‘Business Art Service’ voor de zakelijke markt en ‘Kunst.nl’ voor particulieren, organiseert jaarlijks deze kunstverkoop om ruimte te maken voor nieuwe aanwinsten en om kunst toegankelijk te houden voor een breed publiek. De opbrengst wordt geïnvesteerd in het vernieuwen van de collectie en in het ondersteunen van opkomende kunstenaars.

De toevoeging van de kabouters van Edward Bernsteyn gaf dit jaar een extra dimensie aan het evenement. Bernsteyn, het pseudoniem van Bram Ellens, maakte de ‘appende’ kabouters als reactie op onze moderne telefoonverslaving. Ze waren eerder te zien in onder andere de Pauluskerk in Breukelen en de Amstelkerk in Amsterdam. De witgekleurde kabouters, die lichtgeven in het donker, stellen een leger van figuren voor die gebogen over hun telefoon staan – een confronterend, maar speels beeld van onze digitale samenleving.

Tijdens de verkoop worden de kabouters weggegeven aan kopers. “Laat ik zeggen dat we er nog een stuk of vijftig hebben,” vertelt Merel Hoogland, medewerker van Kunst.nl. “Op is op, dus het zijn vooral de eersten die er eentje mee kunnen nemen. We hadden er zelf geen duidelijke bestemming meer voor, dus dit is een leuke manier om mensen iets extra’s te geven. Misschien voelt het ook een beetje als een beloning voor het langskomen. Wie weet motiveert het mensen om volgend jaar weer te komen, of om Kunst.nl beter te leren kennen.”

Het evenement trekt een gevarieerd publiek, van kunsthandelaren tot jonge gezinnen en studenten. In plaats van een traditionele galerie-opstelling – met kunstwerken keurig aan de muur of op een sokkel – staan de werken op de grond gepresenteerd. In lange rijen leunen ze tegen de kale stenen muur, alsof ze wachten om ontdekt te worden. Slechts enkele grotere of bijzondere stukken hangen aan de wand. Andere zijn verpakt in verrassingshoezen en liggen op tafels. De prijzen zijn eenvoudig af te lezen via een overzicht met gekleurde stickers: blauw is de goedkoopste categorie (75 euro) en paars de duurste (300 euro). De informele presentatie, zonder ordening op stijl of thema, nodigt bezoekers uit om op ontdekkingstocht te gaan. “We merken dat mensen liever vrij rondkijken en tussen alles willen bladeren,” zegt Merel. “Dat werkt gewoon het beste.”

Kopers mogen zelf uitvogelen hoe ze hun nieuwe kunstwerk mee naar huis nemen. Terwijl ouders op de parkeerplaats druk aan het meten en passen zijn, raken kinderen gefascineerd door de kabouter van Bernsteyn. “Ik ben zó blij met de kabouter!”

Bezoekers reageren enthousiast op zowel de opzet van het evenement als de kabouters. Tim (31), een terugkerende klant, vertelt: “Dit is de tweede keer dat ik hier kom. We zijn net verhuisd, dus we zoeken wat echte kunst voor in huis. Dit is een laagdrempelige manier om iets moois te kopen voor een schappelijke prijs.” Over de kabouter zegt hij: “Ik was verrast. Nu moet ik nog een plek vinden – misschien in de achtertuin. Leuk concept.”

Joep (34), een andere bezoeker, vult aan: “Ik heb er twee jaar geleden ook één gekocht. Deze komt bij de andere exemplaren die ik al heb.” Hij waardeert vooral de boodschap achter het beeldje: “Het idee dat iedereen altijd op zijn telefoon zit, dat zet je wel aan het denken.”

Over de auteur

David Stam

David Stam (2003) een sociale en empathische jongen die is opgegroeid in het pittoreske Laren. Opgeleid als Av-specialist wil hij zijn technische kennis gaan combineren met Journalistiek. Met zijn kijk op het plaatje wilde hij daar een goed verhaal aan toe kunnen voegen.