Utrecht-Centrum

Selecteer Pagina

Studenten Hogeschool laten ideeën horen tijdens Dutch Health Challenge

Studenten Hogeschool laten ideeën horen tijdens Dutch Health Challenge

Het groepje van Joran, Hui Yang en Euer.

In de Jaarbeurs barst het deze week los met ideeën, kennisuitwisselingen en lezingen over één gemeenschappelijk thema: zorg & gezondheid. Zondag is in regio Utrecht de derde editie van de zogenoemde ‘Dutch Health Week’ van start gegaan, en dit betekent voor de Jaarbeurs een groot programma dat je tot aankomende zondag kunt komen bezoeken. Het programma bestaat onder andere uit lezingen en presentaties van zorgprofessionals en vakexperts, maar afgelopen dinsdag kregen ook studenten van de Hogeschool Utrecht het woord.

Vanaf het Centraal Station is de route naar de Jaarbeurs moeilijk te missen; een grote stroom mensen loopt de kant van de grote panden op, langs vlaggen en borden met aankondigingen van het grote evenement. Binnen aangekomen biedt de Jaarbeurs verschillende hallen waar thema’s aangeboden worden over het onderwerp zorg. In de hallen zitten organisaties die zo hun eigen programma en activiteiten aanbieden. Zo is er dit jaar een nieuwe organisatie bijgekomen vanuit partner Randstad, genoemd ‘Zorg & hr 2025’, waarbij het personeelstekort in de zorg centraal wordt genomen. Kim van Veldhuijzen is een van de organisatoren die op deze vloer staat vandaag, en focust zich deze dag op een nieuwe uitdaging voor studenten die alles te maken heeft met het onderwerp zorg & innovatie. ‘Het is altijd een grote uitdaging om zoiets te organiseren, vooral omdat het heel veel is in heel weinig tijd’, vertelt Kim. De zogeheten ‘Dutch Health Challenge’ is challenge bedoeld voor leerlingen van de Hogeschool Utrecht, waarbij ze de gehele dinsdag over de beursvloer op zoek moeten naar kennis en antwoorden, om uiteindelijk de hoofdvraag te kunnen beantwoorden: hoe kan ICT bijdragen aan het verminderen van werkdruk binnen de zorg? 

‘Er zijn erg veel ruisgeluiden op de beurs, en de studenten hebben zelf niet echt een eigen werkplek om in rust te kunnen onderzoeken’, volgens Kim is het dan ook een behoorlijk spannende dag voor de studenten. Ze zullen op het einde van de dag beoordeeld worden naar aanleiding van hun pitches door drie juryleden die allemaal expert zijn op het gebied van technologie, en kennis bezitten over de zorg. De jury zal van de twee deelnemende teams dan ook de beste pitch laten winnen. 

Vlak voor dat ze moeten presenteren kijken Joran, Hui Yang en Euer elkaar nog één keer nerveus lachend aan. Ze staan op het punt hun gloednieuwe idee te gaan delen met een publiek dat ongeveer uit 40 bezoekers bestaat die vol verwachting op klapstoeltjes toekijken. De jongens hebben de hele dag over de beurs gelopen en hebben zo hun onderzoek gepleegd aan de hand van cijfers en technologie op de beursvloer. Onderzoeken aan de hand van technologie was echter niet compleet nieuw voor ze; het groepje jongens volgt namelijk de studie ‘open ICT’ aan de hogeschool. ‘We hebben vooral nieuwe dingen geleerd over wat voor technologieën mensen gebruiken op het zorgveld’, legt eerstejaarsstudent Hui Yang uit. 

Na hun presentatie krijgen ze een warm applaus vanuit het publiek: ‘Eén of twee dingen ben ik helemaal vergeten te zeggen, ik denk uit spanning, maar over het algemeen ging het goed’, concludeert Hui Yang. De jongens hebben een platform in gedachten waarop alle vragers en aanbieders kunnen samenkomen, denk aan een soort Marktplaats. Dit platform zal volgens hen kunnen leiden tot een stap richting het verminderen van werkdruk binnen de zorg. Na afloop van de presentatie is er een gelegenheid voor vragen of opmerkingen vanuit het publiek; een jonge man met een naamkaartje om zijn hals legt enthousiast uit dat zijn bedrijf momenteel bezig is met hetzelfde idee, en nodigt de jongens dan ook uit om na de uitslag even een babbeltje te beginnen. 

Na de pitch van het tweede team krijgen de drie juryleden een paar minuten om tot een beslissing te komen; wanneer zij terugkeren horen Joran, Hui Yang en Euer dan ook dat zij geëindigd zijn op de tweede plaats. ‘Het was altijd leuk geweest om te winnen, maar ik snap wel waarom zij hebben gewonnen’, geeft Hui Yang toe. Het winnende team kwam met het idee om niet alleen te kijken naar de cijfers, maar meer naar de achterliggende redenen van werkdruk op bepaalde vakgebieden binnen de zorg. Volgens hen is kwaliteit dan ook veel belangrijker dan kwantiteit, dit vond de jury een interessante insteek en zo hebben de teamleden dan ook de winst mogen ontvangen. De kandidaten krijgen allemaal nog een laatste applaus van het publiek, en de dag wordt tot slot afgesloten met een groepsfoto van alle studenten inclusief de drie juryleden.

Over de auteur

Chaska Pouwels

Chaska Pouwels student journalistiek aan de Hogeschool Utrecht, 18 jaar oud en komt uit Leiden. In haar vrije tijd vindt ze het leuk om zich bezig te houden met van alles wat haar interesse op dat moment trekt, en schrijft hier het liefste over.