Utrecht-Centrum

Selecteer Pagina

‘Free Palestine’ galmt door Utrecht Centraal tijdens groeiende demonstratie

‘Free Palestine’ galmt door Utrecht Centraal tijdens groeiende demonstratie

Beeld: Ronald Otten

UTRECHT – Het is 10 april, 2025 en iets voor 18.00 verzamelden een groep van ongeveer 50 mensen zich voor de poortjes van Utrecht Centraal om te protesteren voor de vrijheid van de Palestijnen. Nu Israël weer hevige aanvallen uitvoert op Gaza komen mensen samen om een duidelijk signaal uit te brengen.

Bij de groep die er vanaf het aanvang van het protest om 18.00 op 10 april 2025 voegen zich geleidelijk meer mensen. Het geluid van de demonstranten galmt steeds harder door Utrecht Centraal naarmate er meer bij zich aansluiten ‘Free Palestine’ klinkt het door het station. De reden van de demonstratie zijn de aanhoudende aanvallen op Gaza door Israël. De aanvallen lijken in intensiteit toe te nemen.

Tussen de demonstranten staan ook enkele mensen met QR-codes die men kan scannen. Zodra je deze code scant wordt je doorgestuurd naar een petitie die je kan ondertekenen. De petitie is tegen een defensieverdrag tussen Israël en Nederland. Op dit moment is er nog geen defensieverdrag tussen beide landen, maar de plannen hiervoor liggen wel in de tweede kamer. De demonstranten willen laten weten hier tegen te zijn. Nu er weer nieuwe beelden rondgaan op socialmedia van aanvallen op Gaza willen ze duidelijker maken dat Nederland banden verbreekt met Israël, laat Jaylin Buitenhuis weten. ‘Het is belachelijk dat er niet meer internationale druk is op Israël om de genocide in Gaza te stoppen’, zegt ze. Buitenhuis geeft aan te schrikken van de beelden die de laatste dagen rond gaan op socialmedia. ‘Ik zie filmpjes rondgaan waarbij lichamen van mensen door de lucht vliegen door de bombardementen van Israël’. Onder de protestanten heerst om deze reden ook een combinatie van woede en verdriet.

De demonstranten nemen op een gegeven moment plaats op de grond vlak voor de poortjes van Utrecht Centraal. Deze specifieke form van demonstreren heet een ‘sit-in’. Deze vorm van demonstreren wordt vaak gedaan voor de ingang van gebouwen. Het tijdstip van de demonstratie is midden in de spits en gezien Utrecht Centraal het drukst bezochte station van Nederland is zullen er veel mensen meekrijgen dat er een demonstratie plaatsvindt. Onder de demonstraten zitten mensen van alle leeftijden. Zowel ouderen als jongeren en zelfs een moeder met haar kinderwagen sluiten zich bij de groep aan. Rondom de demonstranten staan politieagenten die de demonstratie nauwlettend in de gaten houden.

Het protest groeit naarmate de tijd strekt uit tot enkele honderden mensen. Op een gegeven moment komt er een signaal dat vanuit de demonstranten dat ze zich gaan voortbewegen richting de binnenstad. Met Palestijnse en Nederlandse vlaggen lopen de demonstranten richting het centrum van de stad. ‘Ik vind het mooi om te zien dat zoveel mensen samenkomen voor een goed doel’, zegt Sarah Brown. Ze geeft aan dat het haar pijn doet om te zien wat er in Gaza gebeurt. ‘Ik schrik heel erg van de Palestijnen die hun laatste woorden delen op socialmedia. Ik hoop doormiddel van demonstreren een signaal te geven dat het niet langer zo door kan gaan’.

Over de auteur

Ronald Otten

Ronald Otten, geboren op 12 september 2002, te Heerenveen en opgegroeid in Blesdijke, Friesland. Ronald had vanaf jongs af aan al een fascinatie voor de natuur. Deze fascinatie bleef, waarna hij na het behalen van zijn middelbareschooldiploma koos voor de mbo-opleiding Eco&wildlife aan Yuverta in Velp. Hiervoor is hij in augustus van 2018, op 15-jarige leeftijd, op kamers gegaan. Tijdens deze opleiding hield hij zich voornamelijk bezig met onderwerpen rond natuur, cultuur en klimaat. Tijdens zijn mbo-opleiding is hij er echter achter gekomen dat het publiek informeren zijn ware passie is. Om zo’n groot mogelijk publiek te bereiken, heeft hij daarom gekozen voor Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Zijn plan is om zijn kennis en connecties vanuit Eco&wildlife te combineren met zijn journalistieke werk. Zijn doel als journalist is om mensen zoveel mogelijk te informeren over de complexiteit van de natuurlijke wereld en daarmee de kloof tussen de mens en natuur te verkleinen.