Utrecht-Centrum

Selecteer Pagina

Sebastiaan Kieft doorbreekt stigma’s tijdens sloteditie ‘Vanzelfsprekend’

Sebastiaan Kieft doorbreekt stigma’s tijdens sloteditie ‘Vanzelfsprekend’

In het sfeervol verlichte Bunk Hotel in Utrecht vindt de laatste editie plaats van ‘Vanzelfsprekend’, een reeks bijeenkomsten over neurodiversiteit. De zaal is goed gevuld. Tussen de kleine tafels en stoelen hangt een gemoedelijke, attente sfeer. Spreker Sebastiaan Kieft betreedt het podium met een duidelijke boodschap: het voordeel van vooroordelen mag niet worden onderschat.

Kieft, zelf ervaringsdeskundige, introduceert het publiek in ‘Neurotophia’, een denkbeeldige wereld waarin mensen met een ‘speciaal brein’ volledig geaccepteerd worden. “In Neurotopia horen mensen met ADHD, autisme, dyslexie, dyscalculie, hoogbegaafdheid of hoogsensitiviteit er gewoon bij,” legt hij uit. Zijn boodschap is helder: neurodiverse mensen worden te vaak verkeerd begrepen of buitengesloten, terwijl hun denkwijze juist waardevol is.

De avond draait om het zichtbaar maken van onzichtbare verschillen. Kieft benadrukt hoe een diagnose of juist het ontbreken daarvan iemands levensloop sterk kan beïnvloeden. “Mensen die niet weten dat ze gediagnosticeerd zijn, gaan anders door het leven,” zegt hij. “Je zult jezelf de schuld geven, als je niet weet dat je ADHD hebt. Je denkt dat jij het probleem bent.”

Hij pleit voor meer begrip en openheid, en stelt dat het stigma van ‘anders zijn’ mensen beperkt in hun mogelijkheden. In plaats van te focussen op beperkingen, pleit hij voor het benutten van unieke talenten. “We zijn allemaal ons eigen mens,” zegt hij. “Uniek, maar ook meer op elkaar lijkend dan we denken.”

De bijeenkomst maakt deel uit van een bredere maatschappelijke discussie over inclusie en het normaliseren van neurodiversiteit. De setting van het Bunk Hotel, met zijn open karakter en creatieve inrichting, sluit goed aan bij de boodschap van de avond: breek met hokjesdenken en zie de kracht van verschil.

Met deze sloteditie sluit ‘Vanzelfsprekend’ zijn reeks af, maar de boodschap blijft hangen. Vooroordelen kunnen pas verdwijnen als ze eerst worden erkend en dat begint met het vertellen van verhalen zoals die van Sebastiaan Kieft.

Over de auteur

Lotte Kalksma

Lotte Kalksma (2005) is geboren in Bergen. Ze is redactie lid bij SVJ media in Utrecht centrum. Haar passie is schrijven en muziek, ze wilt altijd bezig zijn, ook is ze erg sociaal en nieuwsgierig. Ze wilt graag misdaad journalist worden, veel onderzoeken en daar over vertellen.