Donderdagochtend 20 maart overhandigen Utrechtse bewoners een petitie aan de raadscommissie Mobiliteit, Groen en Openbare Ruimte. Namens 1213 ondertekenaars pleit initiatiefnemer Fuat Akdeniz voor betere bereikbaarheid. Files, wegafsluitingen en stijgende parkeerkosten maken de stad volgens hen steeds ontoegankelijker voor automobilisten.
Zonlicht schijnt door de hoge ramen van de kleine trouwzaal in het Utrechtse stadhuis. In de zaal zitten de commissieleden al in een kring van stoelen. Beetje bij beetje begint de zaal voller te worden, steeds meer bewoners komen de ruimte binnen en gaan achterin staan. Iedereen richt zijn aandacht op het midden van de zaal. De sfeer is niet gespannen, maar wel serieus. Fuat Akdeniz, een van de initiatiefnemers, stapt naar voren met een doorzichtige map onder zijn arm. Het plastic ritselt als hij hem opent. Hij kijkt de kring rond en spreekt: “Goedemorgen iedereen, bedankt dat jullie de tijd nemen om te luisteren.” Hij spreekt namens 1213 bewoners die zich zorgen maken over de bereikbaarheid van hun stad. Volgens hen maken files, verkeersdrempels en langdurige werkzaamheden het rijden in Utrecht steeds frustrerender. “Utrecht is een gele borden stad geworden. Overal staan omleidingen en afzettingen. Het is niet meer te volgen”, zegt Fuat.
De petitie beschrijft de verkeerssituatie als een “totale chaos”. Wegen zoals de Catharijnesingel gaan dicht, verkeersrichtingen wijzigen en plannen voor het Westplein dreigen de problemen te vergroten. Niet alleen het verkeer, maar ook de financiële gevolgen van het beleid zijn volgens de indieners problematisch. In de petitie staat dat de kosten voor parkeervergunningen, betaald parkeren en boetes flink stijgen.“De autobezitters worden keihard geraakt”, zegt Fuat. “En terwijl wij betalen voor vergunningen en boetes, worden van dat geld andere projecten gefinancierd. Dat voelt oneerlijk.” Er klinkt dan geroezemoes in de zaal maar Fuat gaat verder. “ Wij pleiten voor een balans.” Dan knikt een bewoner in de zaal instemmend.
Na zijn toespraak overhandigt hij de map met de petitie aan de commissievoorzitter Hessel Stellinga. De twee geven elkaar een hand en poseren samen om een foto te nemen. In de zaal klinkt een warm applaus dat tegen de hoge muren echoot. Stellinga bedankt Fuat voor zijn initiatief en spreekt zijn waardering uit voor de betrokkenheid. “We zijn blij dat inwoners zich op deze manier laten horen en dit soort initiatieven aandurven. Dat is heel belangrijk voor onze stad”, zegt Stellinga.
Na afloop, buiten de zaal, spreekt Fuat verder. De geur van koffie uit de hal vult de lucht. “Ik heb het idee dat de gemeente ons niet helemaal begrijpt. Maar ik hoop dat met deze petitie een verandering zal komen.”
Los van Fuat liet ook Mirac Usta, commissielid van de partij Denk Utrecht, zijn zorgen horen. Volgens hem is de afgelopen tijd behoorlijk mis met de bereikbaarheid van Utrecht. Steeds meer Utrechters lopen vast in een stad vol verkeershinder. Wegen worden afgesloten, zonder dat inwoners de reden hiervoor snappen. Daarnaast vertelt hij dat wegen verdwijnen terwijl het aantal auto’s toeneemt. “Het is een grote chaos, en ondertussen worden miljoenen uitgegeven aan maatregelen die niemand begrijpt. Daarom hebben wij als partij Denk Utrecht hierover vragen ingediend aan het college, want Utrecht is van ons allemaal ook van autobezitters”,zegt Mirac.
De petitie ligt nu bij de raadscommissie Mobiliteit, Groen en Openbare Ruimte, die de situatie van het verkeer in Utrecht verder zal bespreken. De bewoners hopen dat hun oproep om de stad beter bereikbaar te maken serieus wordt genomen en dat er snel iets verandert. Het is nu afwachten hoe de commissie de zorgen van de bewoners gaat aanpakken.