foto: Thijs Vos
Het Milieucentrum Utrecht (MCU) organiseert maandelijks een zogenoemde ‘maakavond’ in de Bibliotheek Neude, waar deelnemers zelf meetkastjes kunnen bouwen. Deze bijeenkomsten trekken alleen enkele tientallen bezoekers. Het MCU wil deze activiteit uit te breiden, met als doel het fijnstof gehalte in de stad Utrecht nog beter in kaart te kunnen brengen.
“In sommige wijken hangen helaas nog maar weinig meetkastjes. Dat willen wij graag verbeteren,” aldus Erik Verhagen, coördinator van het Milieucentrum Utrecht. Tijdens de maakavonden, die sinds 2020 worden georganiseerd, krijgen deelnemers instructies over het bouwen van meetkastjes. Met deze kastjes kunnen onder andere temperatuur en fijnstofconcentratie worden gemeten.
De zelfgebouwde meetapparatuur mag mee naar huis worden genomen en daar worden opgehangen. De verzamelde gegevens worden vervolgens zichtbaar op een realtime kaart van het MCU. Hoewel het project zeer effectief is, merkt het MCU dat veel deelnemers na de eerste bijeenkomst niet terugkeren. “Het bouwen van een kastje kost meerdere avonden, en als een kastje kapot gaat – wat helaas nog wel eens voorkomt – zien we dat mensen zelden terugkomen voor reparatie of vervanging,” licht Verhagen toe.
Het bereiken van bewoners in specifieke wijken blijft een uitdaging. Met name in de buitenwijken van Utrecht, zoals Kanaleneiland, Zuilen en Leidsche Rijn, is het aantal meetkastjes nog beperkt. “Een van onze doelstellingen is om de spreiding van meetpunten over de stad te verbeteren,” zegt Verhagen.
Het Milieucentrum Utrecht blijft zich ontwikkelen en verbeteren. “We brengen inmiddels ook seizoensrapporten uit op basis van de verzamelde data. Op die manier proberen we een steeds beter beeld te krijgen van de luchtkwaliteit in Utrecht,” volgens Verhagen.