Utrecht-Centrum

Selecteer Pagina

Het Volksbuurtmuseum opent haar deuren voor hun nieuwste tentoonstelling: ‘De pot op!

Het Volksbuurtmuseum opent haar deuren voor hun nieuwste tentoonstelling: ‘De pot op!

foto: Gijsbert van Sprundel

‘De pot op!’ is de nieuwste tentoonstelling van het Volksbuurtmuseum. Op donderdag 10 april werd deze tentoonstelling voor het eerst geopend voor bezoekers. De vrijwilligers die aan deze tentoonstelling hebben gewerkt, spreken met trots over hun bijdrage.

Vanaf de ochtend van 10 april was de nieuwste tentoonstelling van het Volksbuurtmuseum voor het eerst te zien voor bezoekers. Stiekem waren er echter al meerdere (oud)vrijwilligers van het museum die de tentoonstelling al uitbundig konden bekijken, zegt Anita van Boxtel, vrijwilliger en communicatiemedewerker van het museum.

Bij aankomst in het museum is de hal al behoorlijk druk, en er wordt koffie en gebak aangeboden aan de bezoekers. De bezoekers krijgen een klein blauw telefoontje mee om verschillende geluidsfragmenten te beluisteren. Bij de ingang van het museum zelf is altijd rechtdoor de vaste tentoonstelling te vinden, maar links door de deur bevinden zich de tijdelijke tentoonstellingen, en nu is dat ‘De pot op!’.

foto: Gijsbert van Sprundel

De ruimte voor de tijdelijke tentoonstelling is niet heel groot, zo’n zes bij twaalf meter. Maar aan informatie ontbreekt het zeker niet: aan elk gedeelte van de muren hangt wel iets van tekst, geluidsfragmenten, filmpjes of zelfs een echte oude wc. Want waar het om draait in deze tentoonstelling? Juist, de wc’s. Links begint het met een filmpje van Het Klokhuis over hoe de Romeinen naar de wc gingen. Door de ruimte heen wordt steeds verdergegaan over de geschiedenis van de wc, met de focus op wijk C, aangezien het Volksbuurtmuseum zich in deze wijk bevindt. Er worden foto’s getoond van hoe de wc’s in wijk C er bijvoorbeeld in 1920 uitzagen en er is zelfs wc-papier te zien uit 1925.

Aan informatie komt het Volksbuurtmuseum niet te kort, want bijna alle informatie komt uit hun eigen archief, volgens Van Boxtel. Vooral de geluidsfragmenten zijn een bijzonder stuk, volledig afkomstig uit het eigen archief. In 1995 heeft het Volksbuurtmuseum namelijk 250 mensen uit wijk C geïnterviewd over het onderwerp wc’s. “We hebben zelfs zoveel informatie in ons archief liggen dat we bepaalde bronnen en informatie links hebben moeten laten liggen, omdat het anders niet paste,” zegt Van Boxtel.

foto: Gijsbert van Sprundel

Naast de focus op wc’s, is ervoor gekozen om het onderwerp breder te trekken door ook menstruatie en luiers erbij te betrekken. Dit viel verschillende bezoekers op, waaronder Felix. Felix noemt zichzelf een vaste bezoeker, kent het museum goed en is bevriend met een van de vrijwilligers, aangezien het museum vrijwel volledig draait op vrijwilligers. “Daar zijn wij natuurlijk hartstikke blij mee,” zegt Van Boxtel.

Felix vond het bijzonder interessant dat het onderwerp breder werd getrokken dan alleen de wc’s. “Ik had er nooit echt bij stilgestaan hoe vrouwen vroeger met menstruatie omgingen,” zegt hij.

Rond half twaalf komt er zelfs iemand van Radio M Utrecht om een fragment van de nieuwe tentoonstelling op te nemen. Terwijl hij wat fragmenten opneemt, stoot hij per ongeluk iets om. Een van de vrijwilligers pakt meteen een boor en schroef en repareert het direct. “Die vrijwilligers regelen het hier maar weer eens goed,” zegt ze lachend.

Over de auteur

Gijsbert van Sprundel

Gijsbert van Sprundel (2006) geboren en getogen in Utrecht en woont op het moment in Bilthoven. Nadat hij zijn havodiploma afgelopen jaar heeft gehaald zit hij nu met grootste plezier op de school voor journalistiek in Utrecht. Voor de rest is Gijsbert een sociale jongen met humor die vooral geïnteresseerd is in sport journalistiek, maar zeker open staat om de verdere journalistieke wereld te ontdekken.