Utrecht – Op donderdagochtend begint het Domplein in Utrecht langzaam vol te lopen met demonstranten. Studenten, docenten en onderzoekers verzamelen zich met borden, vlaggen en muziek om hun onvrede te uiten. Ze zijn verontrust over het kabinetsplan om drastisch te bezuinigen op het hoger onderwijs, met name aan universiteiten en hogescholen.
De voorgestelde bezuinigingen van meer dan een miljard euro worden als schadelijk beschouwd door de aanwezigen. Ze vrezen dat er opleidingen zullen verdwijnen, er minder docenten beschikbaar zullen zijn en studeren moeilijker toegankelijk wordt voor veel jongeren. Deze demonstratie is de eerste in een reeks geplande protestacties in verschillende steden, georganiseerd door de vakbonden FNV en AOb.
David Marks, docent en woordvoerder van de AOb, spreekt de menigte toe vanaf een verhoogd platform. “Al jaren gaat er te weinig budget naar het onderwijs en nu willen ze nog meer schrappen. Dat is riskant,” stelt hij. “Er worden steeds minder studiemogelijkheden geboden die bij studenten passen. Als dit zo doorgaat, verliest Nederland veel kostbare kennis.”
Ondanks de protesten blijven de scholen in Utrecht vandaag open. De hogescholen en universiteiten in de stad geloven niet dat staking de beste manier is om hun standpunt te verduidelijken, wat Marks betreurt. “Het gaat om hun docenten, hun studenten en hun toekomst. Het zou goed zijn als ze zich ook zouden uitspreken.”
Op het plein is ook Tom Verhagen te vinden, student aan de Hogeschool Utrecht. “Niet alle studenten durven deel te nemen aan de staking,” merkt hij op. “Sommigen zijn bang belangrijke lessen te missen. Maar als niemand iets zegt, verandert er niets.” Tom onderstreept het belang van gezamenlijke actie voor beter onderwijs. “De geschiedenis laat zien dat stakingen echt een verschil kunnen maken. Soms is het de enige manier waarop mensen gehoor krijgen.”
Volgens Tom zouden scholen duidelijker moeten laten zien dat ze tegen de bezuinigingen zijn. “Als ze het oneerlijk vinden, moeten ze dat ook laten merken door mee te doen.”
De sfeer op het plein is gemoedelijk maar vastbesloten. Demonstranten praten met elkaar, delen flyers uit en luisteren naar toespraken. De meesten hopen dat de overheid stopt met bezuinigen op onderwijs en juist meer gaat investeren. Ze maken zich zorgen over de toekomst van studenten, docenten en de kennis in Nederland.
Of het protest effect zal hebben, is nog onzeker. Maar één ding is duidelijk: de onvrede in het onderwijs is groot en dit is nog maar het begin van meer geplande protesten.