Vechtpartijen, bier zuipen, opdrukken op de bar: van 6 tot 9 maart 2025 was het weer tijd voor het jaarlijkse Café Theater Festival (CFT) in Utrecht. Het festival werd afgetrapt in een pop-upstore op Utrecht Centraal waarna het zich verplaatste naar de Utrechtse kroegen. Het festival en de bijbehorende shows vormen een brug tussen nieuwe artiesten en mensen die niet zo vaak naar kunstvoorstellingen gaan. Ze maken kennis met elkaar onder het genot van een biertje en een bitterbal.
Een van de voorstellingen van het festival is de voorstelling ‘De Untouchables’ van de vierkoppige theatergroep 4MEN, een show over de zoektocht naar meer mannelijkheid. In café Weerwind aan de Oudegracht vindt op vrijdagavond 7 maart de show van 4MEN plaats. Het kwartet bestaat uit Steven, Jules, Wannes en Miro (in de show geheten Sergio, Matteo, Josef en Sal) die met hun show een illustratie geven van de zoektocht naar mannelijkheid. Een voorstelling waarbij de kroegensfeer centraal staat. Dat is meteen al te merken als het spektakel begint om klokslag zeven uur ‘s avonds; want de vier mannen uit Arnhem beginnen de show met hun persoonlijke levenslied over hun fictieve ‘overleden’ vijfde kameraad Cornelisse. Het is een theaterstuk dat kan rekenen op veel gelach uit het publiek, onder meer door veel interactie met het publiek en de grappen van het collectief, zoals een grap over David Hasselhoff en de Berlijnse Muur. Andere noemenswaardige gebeurtenissen uit de show zijn bijvoorbeeld wanneer een van de artiesten op de bar gaat opdrukken, of dat iemand anders een schoen van een van de gasten moet likken zijn typische situaties die ook in de gewone kroeg gebeuren. Dat is ook het uiteindelijke doel van de artiesten zelf, aldus Jules Christopher, lid van het kwartet: ‘Wij proberen op een laagdrempelige manier theater te maken dat aansluit op het dagelijks leven van de bezoekers. Het is een theatervoorstelling die gaat over de gezelligheid van een kroeg en de moeilijkheden ervan. Dat proberen wij uit te dragen door middel van onze show over mannelijkheid, waarbij het thema centraal staat van bij een groep horen en de moeilijkheden die daarbij komen kijken. Mensen zullen zichzelf soms ook erin herkennen, dat maakt het extra toegankelijk voor het publiek.’ De show wordt in het thema mannelijkheid uiteindelijk afgesloten met een (fictieve) ouderwetse knokpartij achter de bar, waarna er tenslotte een groot applaus van de gasten volgt.
Het Café Theater Festival is dus een festival van een nieuwe generatie artiesten, die vaak pas net van school afkomen. ‘Het is voor hen een mooie kans om te starten met hun muziek- en theatercarrières’, aldus artistiek directeur van het festival Luc de Groen. ‘Wij bieden de artiesten een podium in een kroeg waarbij zij op een laagdrempelige manier kennismaken met de muziekwereld en uiteindelijk kunnen doorgroeien naar grotere podia.’ De Groen vervolgt: “De artiesten staan er niet alleen voor, ze worden bijgestaan door het CFT. Wij bieden hen bijvoorbeeld een coach aan, die hen begeleidt bij wat vaak de eerste shows van de artiesten zijn.” Daarnaast is het ook voor de bezoekers een mooie kans om onder het genot van een biertje verschillende vormen van kunst te leren kennen, aldus De Groen.
Het festival werkt ook op een andere manier op het gebied van betalingswijze. Voor 6, 8 of 10 euro die bezoekers achteraf betalen, kunnen ze een half uur lang genieten van kunst en muziek in de Utrechtse pubs. Het festival werkt namelijk met een pay-what-you-can principe, bezoekers kunnen na afloop van de show een kleine bijdrage leveren aan de artiesten via een Tikkie of met de pin.