Utrecht-Centrum

Selecteer Pagina

Fundatie Ten Goye wint Utrechtse Erfgoedprijs 2025: ‘Erkenning voor al onze vrijwilligers’

Fundatie Ten Goye wint Utrechtse Erfgoedprijs 2025: ‘Erkenning voor al onze vrijwilligers’

Bron: Louis Zijderveld

Jaarlijks reikt Landgoed Erfgoed Utrecht, met ondersteuning van de Provincie Utrecht, de Utrechtse Erfgoedprijs uit. De prijs richt zich op projecten die erfgoed op een vernieuwende en frisse manier presenteren en als gevolg hiervan nieuwe doelgroepen weten te bereiken. Dit jaar staat het thema ‘Zonder erfgoed geen Democratie’ centraal en de winnaar van de Erfgoedprijs 2025 is Fundatie Ten Goye. Louis Zijderveld nam, als medeoprichter van de fundatie, de prijs in ontvangst.

Louis Zijderveld en zijn vrouw Annelies Niënhaus kopen in 2018 een kasteelterrein en oude boomgaard. ‘Wij waren deels op de hoogte van hoe bijzonder dit stuk land was, maar zeker niet alles was bekend’, aldus Louis Zijderveld. Toen het koppel dit land kocht, was de afspraak met de verkoper dat het erfgoed openbaar gemaakt zou worden voor publiek. Om de rijke geschiedenis van het erfgoed weer zichtbaar te maken, richtten Louis en Annelies de Fundatie Ten Goye op. Ze stoppen veel van hun eigen tijd en geld in de renovatie:  ‘Alles wat wij tot nu toe hebben gedaan aan het land, is om de geschiedenis extra interessant te maken voor het publiek’, zegt Louis.

Op erfgoed Ten Goye heeft tussen het jaar 1296 en 1800 een kasteel gestaan: Kasteel Ten Goye. Om te laten zien hoe groot het oude kasteel werkelijk was, hebben Louis en Annelies met een aarden wal de contouren van dit kasteel weergegeven. Dit is niet voor niets volgens Louis: ‘Je kunt wel beschrijven hoe groot dit kasteel was, maar voor een duidelijke weergave heb je toch echt wel beeld nodig’. Ook hebben ze een 3D-model laten maken, hiermee kan je met een app op je telefoon het oude kasteel zien staan.

Naast dat er wordt gestreefd naar zo een realistisch mogelijke weergave van de geschiedenis, is ook biodiversiteit een belangrijk aspect om rekening mee te houden op het erfgoed: ‘We hebben in Nederland een tekort aan onbedorven natuur, daarom proberen wij zoveel mogelijk inheemse bloemen, grassen en struiken te plaatsen’, vertelt Louis.

Als beloning voor alle moeite die Louis, Annelies en meerder vrijwilligers in het erfgoed hebben gestoken, wordt Fundatie Ten Goye eind april door een vakjury genomineerd voor de Utrechtse Erfgoedprijs 2025. In het Academiegebouw van de Universiteit Utrecht wordt op 8 mei de prijs uitgereikt. De oprichters van de genomineerde stichtingen geven eerst allemaal een pitch over waarom hun stichting de prijs moet ontvangen.

Nadat de laatste pitch is afgerond, zullen de tweehonderd mensen aanwezig in de zaal door te stemmen de winnaar bekronen. Louis wacht na zijn pitch vol spanning af op de uitslag: ‘Je kon natuurlijk niet aflezen van de stembriefjes of we nou gewonnen hadden of niet. We hadden veel steun, maar we wisten niet of dit genoeg zou zijn’.

En dan is het zover: na een zenuwslopende telling wordt de uitslag bekend gemaakt. Fundatie Ten Goye komt als winnaar uit de stemming en Louis is enigszins verbaast: ‘Ik had er eerlijk gezegd niet op gerekend, we zijn vanaf het begin al een vrij klein particulier initiatief geweest. De concurrenten hadden ook hele mooie initiatieven en zijn veel groter dan wij’.

Als winnaar van de Utrechtse Erfgoedprijs 2025, heeft Fundatie Ten Goye ook een geldprijs gewonnen, deze bedraagt 1.500 euro. Met het gewonnen geld wil Louis werken aan verdere toekomstplannen. Een van deze plannen is een brug aanleggen op het erfgoed. ‘Het model van het oude kasteel heeft een ophaalbrug, die is er nu niet en eerst was het budget er niet om dit te realiseren’. Het idee is om een toegangsbrug te maken tussen het erfgoed en de voormalige ingang van het kasteel. ‘Met behulp van het gewonnen geld, oude bouwmaterialen en vrijwilligerswerk zullen we een heel eind komen’, aldus Louis.

Over de auteur