De universiteit van Utrecht bezuinigt door middel van het schrappen van banen en studies. Opmerkelijk is dat de studies die geschrapt worden allemaal onder geesteswetenschappen vallen. Voorbeelden zijn de studies Duits, Frans, Islam en Arabisch, Italiaans, Keltisch en Religiewetenschappen. Er zullen in het studiejaar 2026-2027 geen nieuwe studenten meer geaccepteerd worden en de studies zullen verdwijnen na 2030.
Door bezuinigingen van het kabinet op het hogere onderwijs zal de Universiteit Utrecht meerdere miljoenen moeten besparen. Maar liefst 70 tot 80 miljoen in 2029. De universiteit geeft aan dat een onderdeel van de bezuinigen zoals het schrappen van de besproken geesteswetenschappen gedaan wordt omdat deze studies niet genoeg nieuwe studenten kregen. Hierdoor waren de studies niet winstgevend genoeg.
Studenten, toekomstige en afgestudeerden van andere geesteswetenschappen dan de hier genoemde studies maken zich zorgen over de toekomst van het veld, zij vragen zich af waar de lijn licht.
De communicatieadviseur geesteswetenschappen Renée Tuijnman vertelt dat het een kwestie van cijfers maar ook waarden is: ‘De Universiteit Utrecht schrapt het liefst geen studies, maar als organisatie zal zij beslissingen moeten nemen om overeind te blijven in tijden van bezuinigingen. Elke beslissing die word uitgevoerd zoals het schrappen van studies is uitgebreid bediscussieerd, overwogen en besproken met alle partijen.’
Toch maken studenten zich zorgen, een geschiedenis student wiens identiteit bekend is bij de redactie deelt zijn zorgen anoniem, vanwege zijn mogelijke toekomst binnen de universiteit is zijn identiteit gewaarborgd.
‘Het college van bestuur maakt keuzes op basis van wat de universiteit financieel gezond houdt, niet op culturele waarden.’
De verwachting dat er bezuinigingen zouden plaatsvinden bij de faculteit Geesteswetenschappen is uitgekomen. “Ik had wel verwacht dat dit eraan zat te komen,” zegt de student. ‘De universiteit verdient minder aan deze faculteit, dus stevige bezuinigingen waren te verwachten.”
De mening van de student is dat de lijn van bezuinigingen lijkt te liggen waar het college van bestuur en de Tweede Kamer willen dat deze ligt. ‘Elke faculteit vindt zichzelf belangrijk, maar uiteindelijk draait het om geld en de verdeling daarvan. ‘Het college van bestuur maakt keuzes op basis van wat de universiteit financieel gezond houdt, niet op culturele waarden.’
De verschuiving van de lijn kan naar links of naar rechts, afhankelijk van waar meer geld naartoe gaat. “De Tweede Kamer wil bezuinigen op onderwijs, dat betekent dat de lijn de andere kant op moet,” legt de student uit. Studenten en docenten hopen echter dat er weer geïnvesteerd gaat worden in onderwijs, gezien de kwaliteit en het belang voor de toekomst.
De reacties van studenten in zijn omgeving zijn negatief. ‘Het is ontzettend balen en zonde dat er bezuinigd wordt op onderwijs dat als goed wordt ervaren en als een mooie investering in mensen voor de toekomst,’ zegt de student. “Ze voelen dat dit achteruitgang is.”
Ook Toby Kommeren maakt zich zorgen over de toekomst van geesteswetenschappen, ls alumni van de Universiteit Utrecht. Hij is afgestudeerd in literatuurwetenschappen en maakt zich zorgen over de manier waarop geesteswetenschappen ondergewaardeerd worden in tijden van bezuinigingen. ‘De waarde van geesteswetenschappen in deze tijd van polarisatie kan niet worden onderschat. Er is meer dan alleen financiële waarde als het gaat over kennis en studeren.’
De onrust van studenten blijft in deze onzekere tijd, door bezuinigingen op het onderwijs vanuit het kabinet, bestaan. De beslissingen die de Universiteit Utrecht verder zal nemen en de gevolgen voor de studierichtingen zullen zij, de studenten, moeten afwachten.