Op 30 juni en 1 juli werd in het Griftpark in Utrecht stilgestaan bij de afschaffing van de slavernij, wat precies 162 jaar geleden is. Voor Lilian Algoe, die Surinaamse roots heeft van haar vader en er ieder jaar bij is, blijft het een dag die verbindt. ‘Keti Koti betekent voor mij stilstaan bij wat mijn voorouders hebben doorstaan én trots zijn op wie we zijn.’
Op de warme maandagavond van 30 juni stonden honderden mensen rondom het slavernijmonument in het Griftpark. Er werd gezongen, gesproken, gedeeld en geluisterd. Voor Lilian Algoe, een geboren Utrechter met een Surinaamse achtergrond betekent deze dag elk jaar veel. ‘Dit moment komt elkaar opnieuw binnen,’ zegt ze. ‘Het is geen evenement, maar een moment van verbinding.’
De herdenking begon met stilte. Daarna volgden toespraken, rituelen en verhalen over voorouders. Gevolgd door een bijdrage van het Comité, dat de herdenking en viering organiseert. ‘Wat me raakte was hoe stil het was tijdens de kranslegging. Zelfs kinderen waren stil. Alsof iedereen voelde dat dit niet zomaar een moment was. Dit is geschiedenis die nog steeds doorwerkt tot op de dag van vandaag,’ vertelt Lilian.
De dag erna, op 1 juli, veranderde het Griftpark in een levendige plek vol kleur, muziek en ontmoeting. Op het grote grasveld stonden tenten, kraampjes, kinderactiviteiten en podia. ‘Toch blijft het ingetogen. Dit is geen festival. Er zit bewustzijn onder alles,’ aldus Algoe.
Het middagprogramma begon met de Bigi Spikri, een optocht waarin mensen in traditionele kleding trots over het park liepen. De optocht is het symbool van zichtbaarheid. De sfeer was mooi. Kinderen knutselden of deden mee aan dansworkshops. Er waren lezingen over het slavernijverleden en over de manier waarop slavernij nog doorwerkt tot op de dag van vandaag. In de ‘Sabitent’ werden discussies gevoerd over herinneringen en de toekomst.
Tegelijkertijd rook het op het veld naar Surinaamse soep, bara en kokosbrood. De traditionele heri heri-maaltijd werd gratis uitgedeeld aan honderden bezoekers. ‘Die maaltijd symboliseert dat we samen eten en samen stilstaan,’ zegt Algoe. Het thema van dit jaar was Bondru, dit betekent ‘bundelen’. Volgens de organisatie staat het thema voor het bundelen van verhalen, gemeenschappen en bewustwording.
In toespraken werd stilgestaan bij het feit dat de slavernij in Suriname en de voormalige Nederlandse Antillen pas op 1 juli 1863 werd afgeschaft en dat tot 1873 mensen nog gedwongen op plantages werkten.
De belangstelling voor Keti Koti in Utrecht neemt volgens de organisatie elk jaar toe. Ook dit jaar trok het programma honderden bezoekers uit de stad en daarbuiten. Opvallend was het grote aantal jongeren dat deelnam aan workshops en lezingen.
Keti Koti groeit in Utrecht. Het is een tweedaagse viering van de afschaffing. Het is een moment van herinnering en ontmoeting dat voor steeds meer mensen betekenisvol is geworden. Dankzij de inzet van het comité, tientallen vrijwilligers en bezoekers ontstaat elk jaar opnieuw ruimte voor dit moment.