Door betere herkenning van de symptomen krijgen steeds meer jonge moeders in Utrecht de diagnose postpartum depressie. Dit betekent dat zij na de bevalling last hebben van depressieve klachten. Vroege signalering en passende ondersteuning zijn essentieel om ernstige emotionele en relationele problemen te voorkomen.
Vrouwen met een vervelende ervaring in het verleden, die al bekend zijn met een depressie of die een gecompliceerd verloop van de zwangerschap hebben meegemaakt hebben een verhoogd risico op een postpartum depressie. Ook de verhoogde druk die jonge moeders zichzelf met betrekking tot de zwangerschap en bevalling opleggen kan een verhoogd risico met zich meebrengen. In een stad als Utrecht, waar de druk van modern ouderschap en sociale verwachtingen hoog kan zijn, voelen steeds meer moeders zich overweldigend na de bevalling. Tobias Nijman, gynaecoloog in het Wilhelmina Kinderziekenhuis, zegt: “onrealistische verwachtingen van het moederschap spelen een grote rol; het gaat dan echt om het verwachtingsmanagement, het leven veranderd natuurlijk enorm”.
De gevolgen van een postpartum depressie zijn niet te onderschatten. Jonge moeders kunnen zich emotioneel losgekoppeld voelen van hun kind, wat kan leiden tot hechtingsproblemen of langdurige emotionele en relationele gevolgen. Nijman benadrukt: “het is belangrijk dat we tijdig herkennen wanneer het minder goed gaat met moeders, daarom bieden wij bij de Psychiatrie, Obstetrie en Pediatrie (POP-poli) ondersteuning met een signaleringsplan”
Door openheid te creëren en bespreekbaar te maken wat veel vrouwen doormaken, hopen zorgverleners de drempel voor hulp te verlagen en ervoor te zorgen dat geen enkele moeder zich alleen voelt in haar strijd tegen postpartumdepressie. Hoewel het aantal diagnoses is gestegen door betere herkenning, blijft de impact groot. Het is cruciaal dat jonge moeders in Utrecht de juiste steun krijgen
Verslaggever Lotte Kalksma spreekt met een jonge moeder uit Utrecht.