Utrecht-Centrum

Selecteer Pagina

Olifantenpaadjes als oplossing voor fietsdrukte

Olifantenpaadjes als oplossing voor fietsdrukte

De druktebroden bij Utrecht Centraal

‘Utrechtse Olifantenpaadjes’ is een pilotproject dat voor fietsspreiding in de Utrechtse binnenstad moet zorgen. Het project is vorige week van start gegaan.

 

Op Utrecht Centraal staat een bord met een Real-time druktemeter. Het bord geeft de actuele fietsdrukte van drie verschillende routes naar Utrecht Science park weer. Aan de hand van deze informatie kunnen fietsers makkelijker kiezen welke route voor hen op dat moment het meest efficiënt is. Met deze test hopen projectbedenkers Friso Booij en Floor Bouwmeister dat mensen vaker een andere route op de fiets zullen nemen om drukte te vermijden.  Nadat mensen op het druktebord hebben gekeken kunnen een van de drie routes gaan volgen. Deze routes zijn aangegeven met speciale bordjes. Deze bordjes hebben langs elke route een andere kleur. De rode route is het drukste, de groene route is het mist druk en de oranje route zit tussenin.

Als je eenmaal een route volgt zijn de borden moeilijk te missen: met de opvallende kleuren en het fietsende olifantje vallen de borden goed op. Ook zijn er extra borden die aangeven hoe ver je nog moet.  ‘ik denk dat we daar in de vormgeving ook wel speels mee zijn geweest’ zegt Booij. Met dit opvallende en speelse uiterlijk hopen de projectontwikkelaars dat mensen sneller de routes gaan volgen uit nieuwsgierigheid. Hoe meer mensen er langs de bordjes fietsen hoe beter: er zitten namelijk sensoren verstopt in de bordjes die de voorbijgaande fietsers tellen. Deze sensoren sturen hun data om de 5 minuten door naar het druktebord op Utrecht Centraal, zodat de druktemetingen constant accuraat zijn.

Op het moment staan de borden nog maar aan één kant van de weg. Als het pilotproject een succes wordt gaat de gemeente Utrecht kijken of het op grotere schaal toegepast kan worden.

in het interview hieronder praat journalist Gijsbert van Sprundel over de fietsdrukte in Utrecht met twee studenten.

Over de auteur

Thijs Vos

Thijs (2006) is eerstejaars student journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Hij heeft een Cambridge Engels c2 certificaat en havo diploma. Thijs is journalistiek gaan studeren omdat hij zich graag bezig houdt met verhalen en onderzoek. Binnen de journalistiek houdt hij zich vooral bezig met kleinschalig en lokaal nieuws.