In de binnenstad van Utrecht wordt gewerkt aan het groener maken van buurten en wijken. Afgelopen week vond de sluitweek van het bomenbal plaats, in deze week wordt er extra aandacht besteed aan de vergroening van Utrecht. De vergroening van wijken binnen het centrum speelt al langer, de gemeente biedt bewoners diverse mogelijkheden aan om hun buurt groener te maken.
Vanuit de gemeente Utrecht zijn er verschillende initiatieven om de wijken groener te maken. Zo kunnen er bijvoorbeeld boomspiegels worden geplaatst, dit zijn bloemen bij de wortels van een boom. Bewoners kunnen de boomspiegels aanvragen bij de gemeente, waarna ze gratis de benodigdheden krijgen om dit uit te voeren. Een andere manier om de wijken te voorzien van groen is het verwijderen van tegels, waarna er planten of bloemen voor in de plaats komen.
Het groener maken van wijken heeft verschillende gevolgen voor de omgeving, zo blijft het bijvoorbeeld koeler als er gras ligt in plaats van wanneer er stenen liggen. Volgens Esmée Duiveman, maker en presentator van de podcast, Dé groene podcast van Utrecht, zijn er naast deze gevolgen voor de omgeving en natuur ook sociale gevolgen. Zij zegt dat het vergroenen van wijken ook voor cohesie onder bewoners zorgt. ‘Mensen werken samen aan het biodivers maken van hun straat of buurt. Dit zorgt voor een gevoel van saamhorigheid’, zegt Duiveman.
Duiveman deelt in haar podcast verschillende buurtinitiatieven waarmee ze andere wijken en buurten wil inspireren om het groener maken van de wijk ook eens uit te proberen. ‘Je merkt dat steeds meer mensen betrokken en geïnteresseerd raken, het leeft veel meer onder de Utrechters’, aldus Duiveman.
In het volgende audiofragment spreekt Fenny van Asma met Pascalle Dekker, Advisuer groen en stadsnatuur van de gemeente Utrecht, over de vergroening van de binnenstad van Utrecht, en wat haar functie daarin is.