Utrecht-Centrum

Selecteer Pagina

Geen starters- of stimuleringsbeurs meer: ‘Zorgwekkend, toont gebrek aan waardering voor het veld’

Geen starters- of stimuleringsbeurs meer: ‘Zorgwekkend, toont gebrek aan waardering voor het veld’

Het kabinet heeft besloten om groot te bezuinigen op onderwijs en wetenschap. Zo’n 69% van de kiezers is het hier zwaar op tegen, zo ook de Utrechtse studenten vakbond VIDIUS. De kwaliteit en toegankelijkheid van wetenschappelijk onderwijs en onderzoek komen direct in de gevarenzone.

Door de nieuwe bezuinigingen worden wetenschappelijke starters- of stimuleringsbeurzen niet meer ondersteunt. Hierdoor krijgen beginnende onderzoekers het moeilijk. Het leidt tot minder beschikbare middelen voor projecten en minder zekerheid in de onderzoeken, meldt Universiteiten van Nederland. ‘Deze gevolgen zullen ervoor zorgen dat gepassioneerde onderzoekers straks toch moeten overwegen of hun passie daadwerkelijk brood op de plank zou brengen’, zegt Luuk Bruijnen voorzitter VIDIUS-studentenvakbond Utrecht.

Voor de Universiteit Utrecht betekent dit dat ze flink moeten gaan bezuinigen. Er moeten heldere prioriteiten worden gesteld om, ondanks de beperkingen, de kwaliteit van ons onderwijs en onderzoek te waarborgen, meldt Margot van der Starre vicevoorzitter van College van Bestuur Universiteit Utrecht.

De bezuinigingsplannen die eerst vanaf 2026 in zouden gaan zijn veranderd, de bezuinigingen gaan per 1 januari 2025 al in. ‘Wij als vakbond vinden dit zorgwekkend het toont een gebrek aan waardering voor het veld’, aldus Bruijnen.

Over de auteur

Jorien Fonken

Jorien Fonken (2006) een echte Soester. Is actief op SVJ Media redactie in Utrecht stad. In haar vrije tijd houdt ze zich bezig met hardlopen en luistert vooral vader muziek. Houdt zich het liefst bezig met lokaal misdaad nieuws. Sociaal en creatief ingesteld. Gaat flexibel en zorgeloos door het leven.