Utrecht-Centrum

Selecteer Pagina

Voor de huisdieren in Utrecht is het altijd dierendag

Voor de huisdieren in Utrecht is het altijd dierendag

Foto van Luna de hond

Tijdens dierendag in Utrecht liepen er in park Lepelenburg veel baasjes met hun hond om te genieten van de zon. De honden zelf zullen alleen niet door hebben gehad wat deze dag inhoudt. 

 

Het is 4 oktober werelddierendag, en dit wordt dus ook gevierd in Utrecht. Deze dag staat in teken van dierenwelzijn, het doel van deze dag is dus dat mensen meer bewust worden van dierenleed. Om 1 uur ‘s middags beginnen er langzaam mens en dier het park Lepelenburg binnen te komen. Het park ligt aan de Stadsbuitengracht waardoor er zo nu en dan een groepje mensen voorbijvaart. Sommigen zitten achterover in een motorboot en anderen zijn flink aan het roeien. Het is een zonnige en windstille dag waardoor de kou wat minder opvalt. In het eerste uur lopen er nog weinig mensen met hun huisdier, er zijn vooral hardlopers en wandelaars aanwezig in het park. Het is ook nog erg stil in het park en je kan de auto’s vanuit de binnenstad voorbij horen rijden. Wanneer er wat tijd voorbij is en de temperatuur wat hoger is komen er steeds meer mensen hun hond uitlaten.

 

Een van deze mensen is Inge, die met haar kleine pluizige witte hond Bob het park binnen komt lopen. Inge vertelt dat ze zelf geen dierendag viert, ‘Bob wordt al genoeg verwend elke dag, als vandaag speciaal is verwacht hij elke dag iets.’ Inge is zich toch erg bewust van het doel van dierendag en heeft op tv al veel reclames tegen dierenleed voorbij zien komen. ‘Ik heb zelf mijn hond in de corona tijd gehaald omdat ik wist dat ik veel meer thuis zou gaan werken, en dat is nu nog steeds zo. Ik vind dat je alleen een hond mag nemen als je daar ook echt de tijd voor hebt.’ zegt Inge, ‘Veel mensen hebben tijdens corona een hond genomen waar ze nu helemaal geen tijd meer voor hebben en dat is niet goed voor het dier zelf.’ Inge vindt het dan ook erg goed en nodig dat er tijdens dierendag op tv aandacht is voor dierenleed.

 

Ook Anne loopt door het park, zij loopt alleen zonder hond aan de lijn. Anne vertelt dat ze in een studentenhuis woont in de binnenstad. Ze vindt het daarom onverantwoord om een huisdier te nemen. ‘Een huisdier heeft veel aandacht en liefde nodig, ik ben bang dat een dier dat bij mij thuis te weinig zal krijgen.’ Zegt Anne, ‘Studenten zorgen al vaak niet goed genoeg voor zichzelf, dus een huisdier zou daar alleen maar onder lijden.’

 

Bram loopt vandaag ook door het park met zijn kleine Jack Russel genaamd Dora. Bram vertelt dat ook hij tijdens dierendag zijn hond Dora eigenlijk helemaal niet extra verwend. ‘Elke dag moet een feestje voor haar zijn, dus vandaag is niet anders.’ zegt Bram, ‘Als je alleen op dierendag extra lief bent voor je huisdier ben je geen dierenliefhebber en hoor je eigenlijk geen huisdier te hebben.’ Een paar minuten later laat Bram Dora door een hondenspeelweide rennen en spelen. Dora weet misschien niet dat het dierendag is, maar dat maakt niet uit want voor haar is toch elke dag een feestje.

 

En nu volgt een audioreportage van Fiene Truin over dierendag

Over de auteur

Tijn van Driel

Tijn van Driel Student journalistiek aan de Hogeschool Utrecht Ik ben geboren en getogen in Rotterdam, studeer journalistiek in Utrecht en woon nog steeds in Rotterdam. Ik ben een persoon die er erg van houd om mensen te informeren, in de hoop dat ze vervolgens een geïnformeerde mening kunnen vormen. Voetbal en de regio Rijnmond zijn een paar van mijn journalistieke interesses, of ik in deze tak van de journalistiek ga belanden weet ik nog niet maar dat hoeft ook niet. Ik ben nog in een ontdekkende fase over journalistiek en sta open voor aspecten ervan die ik misschien nu nog niet overwogen heb.