Utrecht-Centrum

Selecteer Pagina

The Queer Way of Life: feestelijke opening van expositie

The Queer Way of Life: feestelijke opening van expositie

Een aantal kunstwerken uit de expositie, foto gemaakt door Laura Schram

Lachende gezichten en trotse blikken waren te zien tijdens het openingsfeest van de expositie ‘ The Queer Way of Life.’ De expositie is een onderdeel van de tweede editie van het Queer Culture Festival en een initiatief van Pieter Hoekstra, Carla Emmink en Inge Brekelmans. Door de expositie willen zij dat de LHBTQ+ gemeenschap zichtbaarder wordt en dat deze ook gevierd wordt. Het staat volledig in het teken van de LHBTQ+ gemeenschap.

Donderdag vond het openingsfeest plaats van de expositie ‘The Queer Way of Life.’ De expositie bestaat uit verschillende kunstwerken van drie verschillende kunstenaars. Pieter Hoekstra heeft verschillende portretfoto’s gemaakt, Carla Emmink is verantwoordelijk voor de tekeningen en schilderijen en Inge Brekelmans zorgt voor de textielwerken. Dit is niet de eerste samenwerking tussen de kunstenaars. Vorig jaar stonden ze samen in bibliotheek Neude met hun werken. Ook tijdens het Queer Culture Festival. In Galerie Waterbolk hangen de kunstwerken verdeeld over de ruimte. De galerie is te vinden tussen bibliotheek Neude en het gemeentehuis. Door de etalageramen kan je zo naar binnen kijken en vang je een glimp op van de expositie. Als je naar binnen loopt zie je de foto’s, schilderijen, tekeningen en textielwerken hangen aan de witte muren. De kunstwerken vullen elkaar aan door de kleuren die ze bevatten. Zo is het één geheel. 

Pieter Hoekstra, een van de kunstenaars en organisatoren van de expositie, richtte in 2021 de Roze Kunstkring op. Via de Roze Kunstkring komen queer kunstenaars bij elkaar. ‘We zijn drie kunstenaars en komen uit Utrecht. We maken kunst rondom het thema queer.’ Hoekstra wil door middel van kunst dat de LHBTQ+ gemeenschap zichtbaarder wordt. In de ruimte hangen verschillende zwart- wit portretfoto’s van Hoekstra. Hierop zijn personen te zien die qua uiterlijk androgyn lijken. Een androgyn uiterlijk betekent dat de persoon zowel mannelijk als vrouwelijk eruit ziet. ‘Ik wil laten zien dat mensen van nature uit non-binair kunnen zijn’, legt Hoekstra uit. Hij is blij dat het gelukt is om in het centrum van Utrecht te kunnen exposeren.

Verder hangen er tekeningen en schilderijen van Carla Emmink en midden in de ruimte, tegen de achterste muur aan, is een groot textielwerk te zien van Inge Brekelmans. Deze springt eruit door de tinten rood en oranje die in het kunstwerk zijn verwerkt. De schilderijen bevatten verschillende kleuren terwijl de tekeningen zwart-wit zijn. Al deze kunstwerken in het thema van de expositie.

Tijdens het openingsfeest vult de galerie zich met mensen. Er staat een hapje en een drankje klaar en de bezoekers krijgen de tijd om rustig langs alle kunstwerken te lopen en een praatje te maken. Lars Koning, dichter en performer, draagt 3 gedichten voor waar de bezoekers aandachtig naar luisteren. De gedichten worden met volle overgave vertelt. Ook deze staan in het teken van The Queer Way of Life.

Een bezoeker vertelt: ‘Ik vind het mooi dat je op dit onderwerp toegespeeld een hele expositie hebt via verschillende kunstvormen en perspectieven. Ik denk dat het goed is om het onderwerp via een andere weg bespreekbaar te houden.’ De expositie heeft tot nu toe alleen maar positieve reacties gekregen volgens Hoekstra. Tijdens de opening zelf waren de bezoekers ook positief.

De expositie is te zien tot 6 oktober. Het Queer Culture Festival gaat nog door tot 13 oktober.

 

Luister hieronder naar de audioreportage van Isabelle Westland met Carla Emmink, kunstenaar en lid van de Roze Kunstkring:



Over de auteur

Laura Schram

Laura Schram, 17 jaar en wonende in Huizen, is na HAVO 5 begonnen aan de Hogeschool van Journalistiek in het mooie Utrecht. Vanaf de basisschool roept Laura al dat ze journalist wil worden. Dus door middel van deze studie probeert ze haar droom waar te maken. Laura heeft interesse in van alles en nog wat. Van misdaad tot sport. Het liefst staat Laura over 10 jaar het NOS 8 uurjournaal te presenteren.