Utrecht-Centrum

Selecteer Pagina

Studenten pitchen wetenschapsproject aan astronaut

Studenten pitchen wetenschapsproject aan astronaut

Na maandenlang brainstormen, mogen drie studententeams nu hun wetenschappelijke project delen met een ervaren ruimtevaarder. Het Moonshotsevent is initiatief van Netherlands Space Office. De studenten vertellen daar hun ideeën over de innovaties in de wetenschap.

In de collegezaal van museum Sonnenborgh vullen woensdagochtend 2 oktober studenten, hun ouders en andere geïnteresseerde, de krakende houten banken. Op de voorste bank zit ruimtevaarder Reinhold Ewald. Verder bestaat de zaal uit 3D afgebeelde planeten en wetenschappelijke posters. Er klinkt geroezemoes in de zaal. Er wordt nog hier en daar nog overlegt door de teams die zo het woord gaan voeren.

Renee (21) zit met haar teamgenoten in zelfgemaakte shirtjes bij elkaar. Ze nemen nog even de laatste dia’s door, voordat ze hun project aan een ervaren astronaut mogen gaan pitchen. ‘Dit is de eerste keer dat ik zoiets doe,’ vertelt Renee met een lach. Renee volgt zelf geen wetenschappelijke studie, maar houdt zich bezig de Duitse taal. ‘Ik heb mijzelf vorig jaar bij het bestuur van de studievereniging aangemeld, daar hoorde ik over dit project. Later vroeg een vriendin van mij, waarmee ik samen vandaag vooraan sta, of ik mee wilde doen. En dat wilde ik wel,’ vertelt de studente.

De studententeams worden één voor één aangekondigd om hun project te delen met het publiek. De studenten mogen hun ideeën over innovaties in de wetenschap aan het publiek pitchen. De drie groepjes hebben ieder een eigen project opgezet. Hier zijn de studenten bijna een heel jaar mee bezig geweest. Ook ruimtevaarder Reinhold Ewald zit in de zaal. Het team van Renee is als laatste aan de beurt. Ze leggen het idee voor een duurzame wereld voor aan de mensen op de banken. Ze vertellen dat ze vinden dat de mensen eerst aandacht op de aarde moeten vestigen, voordat ze een andere planeet kunnen gaan onderzoeken. In het publiek komen geïnteresseerde blikken tevoorschijn. Vijf minuten later krijgen ze een applaus tegemoet vanuit het publiek. Na afloop is Renee’s lichaam gevuld met opluchting; ‘Ik hoop dat we de mensen enthousiast hebben gemaakt, zodat ze verder mee willen helpen aan ons project.’

Ondertussen zit Roy (48) in het publiek, wetenschapsjournalist en ondersteuner in de publiciteit van het museum. ‘Ik hoorde dat het vandaag was, dus kwam even een kijkje nemen.’ Met volle aandacht luisterde hij naar de verhalen van de studenten. Door zijn ervaring in de wetenschap, staan zijn oren hier wijd voor open. Dankzij zijn enthousiaste scheikunde leraar van de brugklas, is Roy verliefd geworden op alles wat de wetenschap te bieden heeft. ‘Ik zag mezelf niet hele dagen in een zuurkast staan, dus ben ik gaan proberen om voor zoveel mogelijk mensen de wetenschap wat eenvoudiger te maken,’ aldus Roy. Op de site van het museum publiceert Roy de astrokalender, een kalender waar te vinden is wat er elke nacht in de hemel te zien is.

Er verschijnt een glimlach op zijn gezicht; ‘Ik vind het heel speciaal dat hier een astronaut aanwezig is.’

Astronaut Reinhold Ewald beloonde het team van Renee met een certificaat. Nogmaals klonk er een applaus. Daarna mochten ze nog even met de Duitse ruimtevaarder op de foto. De certificaten worden trots de lucht in gehesen, de glimlachen komen tevoorschijn en vanuit elke hoek worden foto’s geschoten.

De teamgenoot van Renee is binnen enkele minuten de deuren van het museum uitgelopen. Hij is onderweg naar de gemeente om hun ideeën voor te leggen. Zo hopen ze dat ze een stapje dichterbij een duurzamere wereld kunnen komen.

Verslaggeefster Florien Brinkhof staat op het event in Sonneborgh. Daar spreekt ze Jelle de Bruin, een teamgenoot van Renee, hij vertelt over zijn kijk op hun project. Ook spreekt ze ambassadeur Ian, hij vertelt meer over zijn rol in het event.

Over de auteur

Yara Emans

Yara Emans (2006) is opgegroeid in Doetinchem. In 2024 begon ze met studeren aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Aan deze school hoopt ze alle kanten van de journalistiek te ontdekken. Ze wil graag met haar creativiteit ervoor zorgen dat het nieuws mensen bijblijft.