Utrecht-Centrum

Selecteer Pagina

Afrovibes festival brengt Afrikaanse cultuur voor een week naar Utrecht

Afrovibes festival brengt Afrikaanse cultuur voor een week naar Utrecht

Danseressen tijdens de voorstelling. Foto: Ming de Prez

Deze week begint de 21ste editie van het Afrovibes festival weer in Utrecht. Van 8 tot en met 12 oktober zijn er  in heel Utrecht shows te bezoeken van Afrikaanse danstalenten, die hun vormen van moderne dansen laten zien. ‘Het is een show die de bezoeker een inkijkje geeft in de Afrikaanse moderne danscultuur zonder in Afrika te hoeven’, aldus danseres van het festival, Ruby van Bruggen. 

‘Het is een festival dat je laat kennismaken met Afrika zoals je dat nog nooit hebt gedaan’, aldus dansleraar John Kayongo over het Afrovibes festival dat weer losbarst vanaf 8 oktober. Met dit keer als thema: belonging, verbondenheid. Een thema dat slaat op de verbondenheid die de Afrikaanse artiesten voelen met het continent zelf, wat ook te zien in de shows tijdens het Afrovibes Festival. Het Afrovibes festival is een dansshow die zich onderscheidt van de andere Afrikaanse dansen, want het is een show waarin de nadruk wordt gelegd op de modernere soort Afrikaanse dansen. ‘Het is een show waarbij de Afrikaanse artiesten hun vormen van moderne dansen op een podium kunnen laten zien’, aldus de Oegandese dansleraar Kayongo. ‘Het is een show waarbij je op een unieke manier de perspectieven van de Afrikaanse cultuur kan zien.’

Dat geldt ook voor de show van de Zuid-Afrikaanse danscreator Nelisiwe Xaba, die met haar voorstelling een vernieuwende blik geeft op het onderwerp fake news. En vandaag laat ze dat zien in een volle stadsschouwburg. De bezoekers hebben er in ieder geval zin in, zoals deze jonge bezoeker: ‘Dit is mijn eerste keer dat ik deze show bezoek, maar ik heb er goede verhalen over gehoord.’ Na een korte ontvangst van de organisatie is het dan eindelijk tijd om de zaal in te lopen. Waarbij er een heel divers publiek op afkomt, want van jong tot oud, wit tot zwart, iedereen is aanwezig deze avond. Ook de danseressen zijn heel divers, want met danseressen uit zes compleet verschillende landen is dat een goede afspiegeling van het diverse publiek van de avond.

De voorstelling begint meteen op een chaotische, maar luchtige manier. Er wordt namelijk door twee danseressen het ‘Fake’ nieuwsjournaal gepresenteerd, met een gebarentolk uiteraard. Dat blijkt een voorproefje voor wat komen gaat, want daarna barst de drie kwartier durende voorstelling los. Door middel van witte touwen en een camera wordt er gespeeld met het begrip zwaartekracht. Wanneer de danseressen op de grond liggen, lijkt het door de camera alsof ze staan, wat te zien is op een projector ernaast. Zo geven ze het publiek meteen een voorbeeld van Afrikaanse moderne dans. ‘Dat wordt namelijk te veel onderbelicht.’ aldus dansleraar Kayongo, die vervolgt: ‘Ik hoop dat met deze show de mensen een goed inkijkje krijgen in de Afrikaanse cultuur, want ik merk dat die verbinding nog te veel ontbreekt.’ 

De show volgt met een scène waarbij op een bijna naakte manier twee danseressen tegen elkaar aan staan, terwijl een derde danser er geluid bij maakte. Wanneer de show afgelopen is, is er nog tijd voor een aftertalk met de dansers en creator van de show, Nelisiwe Xaba, die over de voorstelling zegt: ‘Elke keer is het weer moeilijk maar ook leuk om een show te maken, en met een samenleving waar mensen steeds meer een mening hebben over alles, is het moeilijk om nog het fake nieuws te onderscheiden. Daarom wil ik graag mensen bewustmaken van het feit dat ze altijd alert moeten blijven op fake nieuws.’

Maar wat betekent het festival voor de dansers? ‘Het festival laat de Nederlanders kennismaken met de Afrikaanse cultuur.’ zegt een van de 5 danseressen van de avond, Ruby van Bruggen. Zij vervolgt:’ De show laat je dingen zien waarbij je in je dagelijks leven nooit over nadenkt, maar misschien na deze show wel. ‘Dingen zoals oefenen met Nelisiwe en de andere dansers was heel leuk om te doen, maar ook dingen zoals lopen over de touwen en de aftertalk na de show waren ook leuk om te doen’, op de vraag wat ze het leukste vond van haar laatste afrovibes show, want: ‘Dit is mijn laatste show die ik met Afrovibes heb mogen doen, maar ik heb het vijf jaar met veel plezier gedaan.

Voor meer informatie over het festival kunt u een kijkje nemen op https://afrovibes.nl/

Hieronder vindt u ook nog een interessant interview van Bram Meijer met de Afrikaanse journalist Babah Tarawally. Ook heeft hij nog een audioreportage gemaakt van de show van Nelisiwe Xaba over Fake News.

Over de auteur

Ming de Prez

Ming de Prez (18) is sinds dit jaar journalistiek student aan de Svj. Woonachtig in het historische Den Briel. Nadat hij de Havo aan het Maerlant Brielle had afgerond, heeft hij met een jaar vertraging gekozen voor zijn favoriete opleiding: Journalistiek. Met een passie voor voetbal en politiek gaat hij dit jaar met veel onwetendheid nog, maar vooral ook met veel enthousiasme. Hij hoopt met deze opleiding een breed publiek op te hoogte te houden van alles wat Nederland en de rest van de wereld zo mooi en tegelijkertijd zo lelijk maakt. In de zomer van 2024 is hij al op reis geweest naar Oeganda, daar heeft hij een hele andere kant van de wereld leren kennen, maar die evenals belangrijk is al de westerse wereld. Wetende dat hij nog veel te leren heeft over het journalistieke vak, gaat hij met veel interesse dit schooljaar in, en tegelijkertijd ook al het journalistieke werkveld door middel van buitenschoolse producties.