Utrecht-Centrum

Select Page

Feest en verantwoordelijkheid hand in hand op het Bockbierfestival

Feest en verantwoordelijkheid hand in hand op het Bockbierfestival

Op het Janskerkhof in Utrecht vindt dit weekend het jaarlijkse Bockbierfestival plaats. Bezoekers van jong tot oud kunnen genieten van diverse etenskraampjes, livemuziek, een kinderspeelplek en voor de 21-plussers het welbekende bockbier. Tussen alle kraampjes met lekkernijen viel vooral een blaastestkraam op, een verantwoordelijke toevoeging te midden van het feest.

Zondag 20 oktober is de derde dag van het Bockbierfestival dat dit jaar plaatsvindt van 17 tot 20 oktober op het Janskerkhof in Utrecht. Over het plein verspreid staan kraampjes met diverse snacks, van poffertjes, friet en burgers tot een uitgebreid assortiment aan bockbieren. Tussen alle opgezette tafeltjes op het plein rennen kinderen heen en weer naar de speelplek terwijl alle volwassenen met een gevuld glas bockbier en de geur van versgebakken poffertjes met elkaar praten.

Het bockbier, dat oorspronkelijk uit Duitsland komt, is een zwaarder en donkerder bier dat vooral geliefd is in de herfst en de winter. Deze variant wordt vaak tussen oktober en februari gedronken, ook wel de herfstbok. De eerste editie van het bockbierfestival was in 1996 op het Ledig Erf in Utrecht. Deze plek was heel populair omdat het zo centraal in Utrecht lag. Na de 16e editie op het Ledig Erf waren er veel klachten over het festival. De locatie werd te klein omdat het zo populair werd onder de bockbierliefhebbers. Na het overslaan van de 17e editie is het festival verhuisd naar het Janskerkhof, waar nu meer beveiliging, hekken en personeel aanwezig is.

‘Wij staan hier vandaag met een bewustwordingscampagne’ vertelt Siert Sijperda (24) die met een BOB-kraampje op het festival aanwezig is. ‘Bezoekers kunnen een blaastest doen voordat ze naar huis gaan. Blazen ze 0,0%, dan krijgen ze een BOB-sleutelhanger, maar het gaat er vooral om dat mensen veilig thuiskomen,’ aldus Sijperda. Het kraampje is een samenwerking met de festivalorganisatie die veiligheid als hoogste prioriteit heeft. Dit wordt bevestigd door Merel van Rij (26), een van de organisatoren van het bockbierfestival. ‘We hebben barhoofden, leidinggevenden van het barpersoneel, die zelf moeten inschatten of iemand nog kan drinken of dat ze echt te dronken zijn.’

De BOB-campagne, bekend om haar veiligheidsinitiatieven, staat op verschillende evenementen om de gevaren van rijden onder invloed te benadrukken. Naast de blaastest is er ook een simulator waarmee bezoekers zelf kunnen ervaren hoe lastig het is om met alcohol achter het stuur te zitten. Met een VR-headset en bijbehorende VR-controllers kunnen mensen een beeld krijgen van hoe het eruit zou zien in de auto.  ‘Het is niet alleen een test, het gaat om bewustwording. Het festival draait om genieten, maar we willen ook dat mensen nuchter naar huis gaan. Mochten ze toch hoger blazen gaan wij met de gasten in gesprek hoe ze toch veilig thuis kunnen komen.’ Vertelt Sijperda.

Stefan de Jong (39) is er dit jaar samen met zijn broertje nadat hij via Instagram kaartjes had gewonnen voor het festival. ‘We drinken vaak samen biertjes, daarom leek dit festival ons perfect. De muziek is fijn op de achtergrond, de geuren van het eten zijn goed en er is vriendelijk personeel, dus we verwachten hier wel tot 5 uur te zijn’. Het wordt steeds drukker op het festivalterrein en de muziek wordt wat harder gezet. Bockbiertjes vliegen over de toonbank en er wordt veel gelachen en gepraat. Het geknetter van het kampvuur in het midden van het terrein is goed te horen en na een tijdje gaan de gekleurde lampjes aan de bomen aan.

De bezoekers blijven proeven van verschillende bockbieren, het vermaak en de drukte, terwijl de organisatie alert blijft maar ook veel lol met elkaar heeft. De 25e editie bewijst weer hoe geliefd het Bockbierfestival is, met name door de combinatie van gezelligheid en veiligheid.

 

Hugo van Kooten heeft een interview gehouden met de organisatoren van het bockbier festival over de veranderingen binnen het festival en hoe dit festival precies in Nederland beland is.

About The Author

David Stam

David Stam (2003) een sociale en empathische jongen die is opgegroeid in het pittoreske Laren. Opgeleid als Av-specialist wil hij zijn technische kennis gaan combineren met Journalistiek. Met zijn kijk op het plaatje wilde hij daar een goed verhaal aan toe kunnen voegen.