Wat gebeurt er met de kerstbomen in Utrecht na de feestdagen? De gemeente Utrecht zorgt ervoor dat deze bomen worden opgehaald en op een milieuvriendelijke manier worden verwerkt, dit omdat er om sommige kerstbomen nog plastic zit. Bij Groenrecycling Utrecht b.v. krijgen de bomen een tweede leven: de bomen worden omgezet in compost die gebruikt wordt als meststof voor planten.
Op het terrein van Groenrecycling Utrecht b.v. valt er niet te missen wat er gebeurt. Een torenhoge stapel kerstbomen zo hoog als een huis en bergen compost die zo groot zijn als meerdere voetbalvelden naast elkaar zijn op het terrein te vinden. Op dit moment zijn de mannen van Groenrecycling Utrecht b.v. bezig met het verwerken van de kerstbomen tot compost. Compost is een afgebroken organisch materiaal dat als meststof voor planten wordt gebruikt.
Tijdrovend proces
Op het terrein staan twee mannen in oranje jassen “Die mannen hebben het eervol werk gekregen om al het plastic van de kerstbomen af te halen, we willen namelijk geen plastic in ons eindproduct,” verteld Hans van Markus bedrijfsleider bij Groenrecycling Utrecht b.v. Hans verteld ons dat het weghalen van plastic veel werk kost “Het weghalen van al het plastic kost ons ongeveer 100 uur per week extra. Het zou enorm helpen als mensen dit zelf als doen voordat ze de kerstbomen inleveren.”
Na het verwijderen van het plastic worden de kerstbomen fijn gemaald in een machine, die machine komt een keer in de vier weken en scheidt het groen in drie delen: compost, biomassa en grof materiaal dat opnieuw door de machine wordt fijngemalen. Het composteringsproces duurt ongeveer een half jaar. Om de composthopen zijn grote dampwolken te zien dit komt volgens Van Markus door de temperatuur van de composthoop. “De temperatuur in de composthoop moet tussen de 55 en 70 graden blijven om de kiemkrachten te doden en het materiaal goed af te breken,” legt Van Markus uit. “Als de temperatuur te hoog wordt, sterven de beestjes die het proces verzorgen.”
Tussen de damp door is het silhouet van een kraan te zien. “Om zuurstof toe te voegen aan de composthoop, wordt de hoop elke vier weken omgegooid door een kraan,” zegt Van Markus. Na zes maanden gaat het materiaal door een save heen, hier worden plastic en metaaldeeltjes verwijderd. “Ons eindproduct bevat minder dan 0,002 procent plastic,” zegt Van Markus
Bewustwording onder de bewoners
Cindy Telkamp, een Utrechtse bewoner, liet dit jaar ook haar kerstboom ophalen door de gemeente. “Ik had geen idee dat het plastic om de boom zoveel extra werk opleverde,” zegt Telkamp nadat ze hierover is ingelicht. “Ik vind het fijn dat mijn kerstboom op een duurzame manier wordt weerwerk en een tweede leven krijgt,” voegt Telkamp eraan toe.
Volgens cijfers van de Vereniging Nederlandse Kerstbomenkwekers worden in Nederland jaarlijks ongeveer 2,2 miljoen kerstbomen verkocht. Veel van deze bomen worden na gebruikt verwerkt tot compost, brandhout of opnieuw geplant. “Composteren heeft grote voordelen,” legt Van Markus uit. “Bij verbranding komen soms schadelijke stoffen vrij, zeker als de kerstbomen hars bevatten. Composteren is dan schoner omdat het terug komt in de natuur.”
Een duurzaam Utrecht
Dat er veel kerstbomen verkocht worden merkt Matthijs Agterberg eigenaar van Groenrecycling Utrecht b.v. ook. “Bij Groenrecycling Utrecht b.v. wordt jaarlijks zo’n 291.000 kilo aan kerstbomen verwerkt,” zegt Matthijs Agterberg. Het verwerken van kerstbomen tot compost is een langdurig proces, maar volgens Van Markus is het de moeite waard. “We dragen bij aan een schonere wereld en zorgen dat de kerstbomen op een duurzame manier terugkeren in de natuur.”