Ondanks de wapenstilstand die moet ingaan op 19 januari, staat de pro-Palestina-beweging in de Stationshal, waarna ze hun weg voortzetten naar het Domplein om hun steun te betuigen aan de Palestijnen. Deze sit-in vindt in stilte plaats, de mars naar de Dom daarentegen niet.
Langzaam stromen de demonstranten, politieagenten en NS-medewerkers binnen in de Stationshal van Utrecht Centraal. Het is 16 januari en er worden verschillende borden op de grond gelegd met teksten zoals: ‘Van de rivier tot de zee, Palestina zal vrij zijn’ en ‘Bevrijd Palestina’. Het is donker en koud in de Stationshal, veel mensen hebben dan ook dekens mee en dikke jassen aan. In de oproep voor de demonstratie werd al aangekondigd dat het koud zou zijn op de vloer. Een klein groepje demonstranten heeft hesjes aan, dit is de organisatie. Ouderen, ouders met kinderen en studenten nemen plaats in de Stationshal. Er worden boekjes uitgedeeld met een QR-code voor een petitie, deze dient als brief naar Minister Schoof over de oorlog en het aandeel van Nederland, dat volgens de pro-Palestina-beweging veranderd moet worden.
De stilte
Om 18.00 uur gaat de groep zitten en is ruim 50 minuten stil. De organisatie deelt boekjes uit, zo ook Eddie (hen/hun). Eddie helpt bij de sit-in zodat alles goed verloopt. ‘Deze keer zijn we stil, zodat mensen de tijd hebben om te rouwen. Het is een luide omgeving en dan is het krachtig om met elkaar stil te zijn’, aldus de demonstrant.
Ondanks het nieuws over de wapenstilstand en de vele miljoenen die vanuit de Europese Unie (EU) naar Gaza zijn gestuurd, is demonstreren nog steeds belangrijk, volgens Eddie. De EU heeft vanaf 2023 ruim 330 miljoen euro naar Gaza gestuurd en in 2025 zal er wederom 120 miljoen euro gestuurd worden als steun. Maar Eddie zegt dat geld het niet zal oplossen. Over de wapenstilstand denkt men hier hetzelfde over. ‘Voor mij persoonlijk lost dit nog niks op,’ legt hen uit, ‘het is een tijdelijke oplossing’. Mochten er pro-Israël-demonstranten tegenover de pro-Palestina-beweging staan, vreest Eddie voor de veiligheid. Eddie hoopt dat het een vredig protest wordt en dat er respect is voor iedereen. Hen zegt ook dat hen persoonlijk zich niet gehoord voelt door Minister Schoof. ‘We hebben een hele rechtse regering die heel duidelijk aangeeft dat ze alles voor Israël doet’, zegt Eddie.
Veel bekijks
De groep, van ongeveer 30 demonstranten, trekt veel bekijks door op Utrecht Centraal te gaan zitten. Treinreizigers kijken om, en hier en daar hoor je meningen vallen. De meningen zijn zowel positief als negatief. De 18-jarige Tess en 21-jarige Tim staan even te kijken naar wat er gaande is op Utrecht Centraal. Zij snappen niet echt wat er gebeurt, vertellen ze. ‘Ik snap het nut er niet echt van, ze zitten daar maar met bordjes, maar er gebeurt niet echt iets’, zegt Tim.
‘Ik vind het een beetje gek, dat zitten’, vult Tess aan. Wel vinden ze dat het opvalt omdat ze juist stil zijn, maar ze hebben niet heel veel invloed. De twee jonge studenten verdiepen zich niet echt in het nieuws en ook niet in het conflict. Ondertussen worden de boekjes en petities nog uitgedeeld. Mensen reageren er verschillend op. De één neemt het aan, terwijl de ander het afwijst. Er komt ook een demonstrant met een boekje naar Tim en Tess toe, ze nemen het aan en bladeren erin.
Mars naar de Dom
Om 18.52 uur wordt de stilte verbroken. Een man roept door de megafoon dat de mars richting het Domplein gaat beginnen. De groep demonstranten wordt door politie te paard en op de fiets naar het Domplein geleid. Achter de groep volgt een politiebusje. Vooraan loopt iemand met een grote Palestijnse vlag en met een megafoon. Tijdens het lopen worden er statements geroepen, zoals: ‘We zullen de bezetting beëindigen’ en ‘Bevrijd, bevrijd Palestina’. Om 19.20 uur komen ze aan op het Domplein. Een tijd staan ze in de boog van de Domtoren. Met zaklampen aan, klappend en joelend trekken de demonstranten hier ook wederom veel aandacht. Vanuit het terras van een van de restaurants wordt er gelachen. Er lopen minder mensen langs dan op Utrecht Centraal, maar de mensen die het zien, staan even stil en praten met elkaar over de situatie. Door een van de organisatoren wordt aangegeven dat ze tot 21:00 uur blijven demonstreren voor de Domkerk.
Verslaggeefsteer Nienke van den Bovenkamp is aanwezig bij de demonstratie en spreekt met Farah Saleh, zij is lid van de organisatie Utrecht for Palistine. Daarnaast spreekt zij ook voorbijganger Hamza.