Utrecht-Centrum

Selecteer Pagina

Pro-Palestina Protest op Utrecht Centraal: ‘We voelen ons verdrietig dat het maar een tijdelijk staakt-het-vuren is’

Pro-Palestina Protest op Utrecht Centraal: ‘We voelen ons verdrietig dat het maar een tijdelijk staakt-het-vuren is’

Mogelijk staakt-het-vuren aankondiging weerhoudt pro-Palestina protestanten niet van een sit-in protest op Utrecht Centraal. Op donderdagavond 16 januari verzamelde de groep bijeen om een uur in stilte op de grond te zitten.

‘Beste reizigers, de intercity naar Den Haag Centraal vertrekt over tien minuten’ De speakers rond Utrecht Centraal zijn duidelijk hoorbaar boven de achtergrondruis van de reizigers. Het is kwart voor zes en Román Sánchez en Medhat trekken samen met ongeveer vijf andere organisatoren een fel oranje veiligheidshesje aan. Ze dragen allemaal een zwart-wit geblokte sjaal, die symbool staat voor Palestina. Ze hebben zich in het midden van de incheckhal verzameld voor een pro-Palestina protest. Dit protest vindt om de twee weken plaats.

Stille sit-in

‘Vanaf zes uur zijn we allemaal stil’, vertelt Medhat. ‘Zo wordt het een vreedzaam sit-in protest.’ Zijn medeorganisatoren zijn bezig zijn met de opstelling van de protestanten die allemaal tegelijk de hal binnenkomen. Twee van hen lopen snel heen en weer met kartonnen bordjes en stiften. Protestanten die zelf geen bord mee hadden genomen, kunnen zo hun eigen leus op het karton schrijven. Ook worden er van tevoren gemaakte spandoeken op de grond gelegd. Het spandoek met de tekst ‘Break de band tussen Israël en Nederland’ springt het meest in het oog. Dit komt doordat het een groot spandoek is en het woord Nederland in rode stift met ‘bloed’ is bedruppeld. Het is spitstijd voor reizigers en het wordt drukker op station. Drie keer loopt er iemand, zonder het door te hebben, over het spandoek heen.

De reizigers werpen pas aandachtig een blik op het protest wanneer een van de organisatoren het startsein geeft. Dit gebeurt met de megafoon. Met hun gezichten naar de incheckpoortjes toe zitten de protestanten uiteindelijk om kwart over zes in stilte. Het gepiep van de incheckpoortjes is nu goed te horen.

Staakt-het-vuren

Op woensdagavond kwam vanuit de media het bericht dat Amerika een overeenkomst heeft bereikt met Israël en Hamas. Het AD spreekt van een ‘nog niet helemaal afgeronde, wereldwijd geprezen wapenstilstand die op 19 januari ingaat.’ Toch kozen de protestanten ervoor om te gaan protesteren. ‘Het staakt-het-vuren voelt echt als een kleine overwinning, maar aan de andere kant ook als maar een kleine stap’, vertelt Sánchez, die informatieboekjes over het conflict in Gaza uitdeelt tijdens de sit-in. ‘We voelen ons dan ook verdrietig dat het maar een tijdelijk staakt-het-vuren is.’

Alle leeftijden zitten bij het protest bij elkaar, kinderen en ouderen. ‘Het doel vandaag is om het conflict zichtbaar te blijven maken, maar ook om steun te vinden bij elkaar’, legt Sánchez uit. ‘Mensen zijn echt verdrietig over wat er gebeurt in Gaza, en om dan zo bij elkaar te komen kan een beetje troost bieden.’

Mars

Om zeven uur pakt een van de organisatoren opnieuw de megafoon. Het stilteprotest is voorbij en de protestanten beginnen gezamenlijk spreuken te roepen. De organisator met de megafoon neemt de leiding, en de rest herhaalt. ‘Free, free Palestine! From the river to the sea!’ Hij vraagt of de protestanten willen opstaan. Al roepend lopen ze in een mars het station uit. Palestijnse vlaggen worden omhooggehouden terwijl de groep langs Hoog Catharijne marcheert. Twee politieagenten te paard gaan hen vooraf. De sfeer is veranderd van een stil, herdenkend protest naar een opgewekte mars vol geluid.

Audioreportage

Verslaggever Tijn van Driel was bij de demonstratie aanwezig, en maakte hier een audioreportage van:

Over de auteur

Fenny van Asma

Ypenburg (2006). Geboren dichtbij Den Haag, maar op haar tiende verhuisd naar het Westland. Ze heeft afgelopen jaar eindexamen gedaan op de middelbare school en is daarna als eerstejaarsstudent haar studie gestart aan de School Voor Journalistiek in Utrecht. Nu enthousiast om allemaal nieuwe dingen te leren, mensen te ontmoeten en verhalen te ontdekken. ‘Ik vind het interessant om met veel mensen in gesprek te gaan en verschillende meningen aan te horen, om zo een volledig verhaal te kunnen schetsen.’