‘cosplay is geen instemming!’ oftewel #cosplayisnotconsent is een beweging die bewustzijn wil creëren voor cosplayers dat ongeacht wat zij aanhebben, zij geen toestemming hebben gegeven voor seksueel gedrag door hun kleding. Dat wanneer dit zo wel opgevat wordt, dit seksuele intimidatie is. Oorspronkelijk komt deze beweging uit Amerika begin in 2012 en blijkt vandaag de dag nog steeds relevant.
Cosplay is een vorm van performance art waarbij de deelnemers gebruikmaken van kostuums en accessoires om een bepaald personage of idee uit te beelden. Velen zullen het wel eens gezien hebben als zij op Utrecht centraal zijn geweest op bepaalde dagen van het jaar. Zoals dit jaar in het weekend van 20 t/m 22 juni. Tijdens de conventie Heroes Dutch Comic Con zomer 2025.
Vele cosplayers ervaren nog steeds intimiderend gedrag onderweg naar een conventie en/of tijdens een conventie. Het is het advies binnen de community om gezamenlijk naar conventies te gaan in cosplay om zo veel mogelijk intimidatie op straat tegen te gaan.
Toch is de beweging nog steeds relevant verteld de cosplayer Lisa van Zuilen. Zij cosplayed al meerdere jaren en heeft veel ervaring met conventies en online gedrag. ‘alhoewel er verbetering is geweest in de afgelopen 5 jaar gaat het dit jaar weer een stuk minder, vooral op sociale media. Daarom is het belangrijk om de visie van #cosplayisnotconsent vast te houden en dat er bewustzijn blijft.’
In haar omgeving zijn de reacties vooral positief over haar cosplay. Vooral haar oma’s zijn positief over haar creatieve werk in het maken van het kostuums en accessoires. Lisa vertelt verder dat de negativiteit en de intimidatie, seksueel of anders, vooral komt uit mensen buiten de community. ‘Er is een algemeen gevoel van vertrouwen die cosplayers in elkaar hebben. Wat ook maakt dat conventies in het algemeen een veilige plek voor mij zijn waarin ik mijzelf creatief kan uiten en lol kan hebben met mijn vrienden.’
Een andere ervaring die verschillende cosplayers hebben is gefotografeerd worden zonder toestemming. Dit gebeurt in het openbare vervoer zoals in de trein of in de bus. Maar ook op conventies zelf.
Lacrea Productions is een organisatie die onder andere foto’s maakt van cosplayers. Rick Krijgsman vertelt dat er hierin een bepaalde etiquette is. ‘Soms komen mensen naar jou toe, ze zullen een bepaalde pose doen als er een camera op ze gericht is. Andere keren ga je naar hen toe en vraag je beleefd of je een foto mag nemen. Daarna vraag ik om een e-mailadres om de foto’s naar hun te sturen zodat zij ook weten dat ik de foto’s niet voor mijzelf hou.’
Om aan te tonen dat zij professionals zijn en geen kwaadaardige bedoelingen hebben geven zij hun businesskaart aan de cosplayers waar een QR code op staat. Hiermee kunnen cosplayers zien dat zij lid van een organisatie zijn en niet slechts een fout figuur.
‘Wij doen ons best om hun vertrouwen niet te schenden.’
Melvin Gijzen vertelt dat bij elke interactie en elke foto die gemaakt wordt, er duidelijkheid is dat deze alleen gebruikt zal worden voor bijvoorbeeld een portfolio als hier toestemming voor gegeven is van de gefotografeerde cosplayer.
De sociale etiquette over foto’s maken van of met cosplayers en het bewustzijn dat cosplay geen toestemming is voor seksuele handelingen, zal in de komende jaren, zolang de hobby groeit, relevant en belangrijk blijven.