Voor het eerst in tientallen jaren is het aantal gelovige jongeren flink gestegen. Uit het onderzoek ‘God in Nederland’, gepresenteerd door de KRO-NCRV, blijkt dat het aantal gelovigen tussen de leeftijd van 18 en 35 jaar zich tegenwoordig vaker actief verbonden voelen met een religie dan hun voorgaande generatie. Deze trend is bij meerdere religies zichtbaar en in Utrecht merken veel kerken en moskeeën dit ook. Hoe zit het met de religieuze studentenverenigingen in Utrecht? Is er een toename van het aantal leden en wordt er ingespeeld op de groeiende behoefte aan zingeving van studenten?
Het geloof vinden op verschillende manieren
Jongeren komen tegenwoordig op allerlei manieren in aanraking met religie. Sommigen groeien er mee op, zoals bestuurslid Daniyal Ege van islamitische studentenvereniging INSAN,. Voor hem is het geloof altijd al onderdeel van het dagelijks leven geweest. Anderen ontdekken het geloof later wellicht alsnog via familieleden, of via een persoonlijke zoektocht. Student Stan Dujardin is zelf niet religieus opgevoed, maar is door zijn opa steeds meer open gaan staan voor de ideeën van het christendom. ‘Mijn ouders vonden het in het begin wel vreemd’, vertelt Stan. ‘Veel mensen van hun generatie beschouwen het geloof als iets van vroeger, iets dat niet meer terug zou komen’. Voor sommige jongeren speelt de behoefte aan zingeving een grote rol in het vinden van het geloof: ‘Ik ging me in mijn tienerjaren afvragen waar ik nou eigenlijk naar toe wilde in het leven en uit welke dingen ik nou echt betekenis uit haalde’, vertelt lid van christelijke studentenvereniging NSU Casimir Laurentius. Ook de mondiale spanningen, polarisatie en sociale onrust spelen een rol in het vinden van het geloof bij veel jongeren.
Groei en uitdagingen bij de religieuze studentenverenigingen
De groei in het aantal leden van de religieuze studentenverenigingen verschilt per vereniging, maar is bij INSAN wel degelijk zichtbaar. ‘Wij zijn enorm gegroeid de afgelopen jaren. In twee jaar tijd gingen we van twee naar zes commissies om alles binnen de vereniging te kunnen regelen’, vertelt bestuurslid Daniyal Ege. Dit past volgens hem in onze generatie: Gen- Z is nieuwsgierig en wil dieper nadenken over identiteit en levensinvulling. Bij de christelijke vereniging NSU is er sprake van een lichte daling in het aantal leden, ondanks de landelijke stijging van het aantal gelovige jongeren. ‘Mensen melden zich minder snel aan voor een vereniging, vooral door alle recente media-aandacht’, stelt Casimir, lid van NSU. Het slechte beeld van studentenverenigingen heeft zich volgens hem ook naar zijn vereniging verplaatst. Op deze manier kiezen sommige gelovige studenten er voor om zich niet aan te sluiten bij een studentenvereniging, maar wel actief hun geloof uit te oefenen.
Moderne invulling geloof
Religieuze studentenverenigingen bieden tegenwoordig een erg moderne en toegankelijke invulling van het geloof, afgestemd op verschillende wensen van hun leden. Er is via de commissies ruimte voor inspraak van leden. ‘Bij NSU is er geen sprake van een kerkelijke structuur, het is en blijft een studentenvereniging, maar de vereniging faciliteert wel verdieping in het geloof’, vertelt Casimir. Deze open aanpak maakt het voor studenten mogelijk om hun geloof op een flexibele en persoonlijke manier te beleven, zonder vast te zitten aan strikte regels en tradities. Ook bij INSAN is er sprake van een inclusieve houding: ‘Iedereen die lid wil worden, mag lid worden. Ook als je niet bekeerd bent’, zegt Daniyal. De studentenverenigingen bieden een veilige plek voor studenten van verschillende achtergronden en niveaus van geloofsbeleving. Ze combineren tradities met eigentijdse invullingen, passend bij de generatie van nu.
Voorzichtig optimisme voor de toekomst
Al met al merken religieuze studentenverenigingen op verschillende manieren wat van de toename in het aantal gelovige jongeren. Of dit nou gaat om een toename van leden, algehele interesse van buitenaf of gangbare gesprekken over het geloof. ‘Dat jongeren wel degelijk geïnteresseerd zijn in het geloof brengt nieuwe energie binnen onze vereniging’, zegt Casimir. De verenigingen geven het geloof op hun eigen moderne manier invulling, waarbij verbinding en verdieping samenkomen. Zo lijkt het geloof op campus steeds meer verankerd voor de toekomst.