Utrecht-Centrum

Selecteer Pagina

Eerste smart police station van Nederland geopend in Utrecht

Eerste smart police station van Nederland geopend in Utrecht

Het nieuw geopende Smart Police Station

Op dinsdag 27 augustus is op het stationsplein in Utrecht voor het eerst in Nederland een smart police station geopend. Dit is een politiestation waar geen politieagenten op locatie werken. Het is vanaf deze locatie mogelijk om digitaal contact op te nemen met een politieagent.

 

Het nieuwe politiestation is geopend om te zien of de inwoners van Utrecht het een prettige en/of handige manier vinden om met de politie in contact te kunnen komen. Er hangen twee tablets aan de muur waarmee politie.nl kan worden geraadpleegd, hier kan men aangifte doen of een anonieme melding maken. Ook is er een privé kamer waar een videochat met een agent kan worden gestart, bij deze agent kunnen onder andere vragen worden gesteld en aangifte gedaan worden.

 

Het is de bedoeling dat deze locatie persoonlijke dienstverlening kan aanbieden volgens de Utrechtse politie. Hier hebben menig Utrecht-bewoners nog wel twijfels over: ‘Voor echt persoonlijke zaken praat ik liever echt met een persoon,’ vertelt een Utrechts bewoner. ‘Ik denk niet dat tegen een tablet praten heel fijn voelt,’ vertelt een andere Utrechtenaar. Het politiestation is momenteel dan ook als proef geopend voor een periode van zes maanden, na deze periode zal worden gekeken of de inwoners het gebruik van het station als prettig en gemakkelijk hebben ervaren.

 

Utrecht is niet de eerste plek in de wereld met een smart police station, er zijn ook soortgelijke politiestations in Dubai. De burgemeester van Utrecht, Sharon Dijksma, is op werkbezoek geweest bij een van deze locaties in Dubai. Dit bezoek is de inspiratie geweest om een soortgelijk station te openen in Utrecht.

En nu volgt een interview met een van de smart police oprichters afgelegd door Isabelle Westland

 

Over de auteur

Tijn van Driel

Tijn van Driel Student journalistiek aan de Hogeschool Utrecht Ik ben geboren en getogen in Rotterdam, studeer journalistiek in Utrecht en woon nog steeds in Rotterdam. Ik ben een persoon die er erg van houd om mensen te informeren, in de hoop dat ze vervolgens een geïnformeerde mening kunnen vormen. Voetbal en de regio Rijnmond zijn een paar van mijn journalistieke interesses, of ik in deze tak van de journalistiek ga belanden weet ik nog niet maar dat hoeft ook niet. Ik ben nog in een ontdekkende fase over journalistiek en sta open voor aspecten ervan die ik misschien nu nog niet overwogen heb.