Utrecht-Centrum

Selecteer Pagina

Verkopers doen steeds meer tegen diefstallen op Vredenburgmarkt

Verkopers doen steeds meer tegen diefstallen op Vredenburgmarkt

De laatste tijd is er op de Vredenburgmarkt steeds meer gedoe met diefstallen, melden verkopers op de Utrechtse markt. Dit zorgt ervoor dat ze steeds meer genoodzaakt zijn steeds meer maatregelen te nemen tegen de toenemende criminaliteit, dat zorgt dan ook voor irritatie onder de verkopers. 

 De Vredenburgmarkt, een plek waar veel Utrechters op een gezellige manier wekelijks samenkomen om hun boodschappen te halen voor de week die komen gaat. Maar door deze toename van criminaliteit zorgt ervoor dat de marktverkopers steeds meer trucjes moeten verzinnen om het aantal diefstallen te verminderen. Zo ook Nick, verkoper van een hobby kraampje. ‘Ik heb sinds kort een plastic wandje geplaatst voor mijn meest waardevolle spullen, die zijn 60 euro waard en ik wil niet dat die gestolen worden’. 

‘Het is een proces wat de laatste jaren is toegenomen’, aldus de verkoopster van een riem kraampje. ‘Ik merk meestal dat het de asielzoekers zijn die dingen proberen te stelen, omdat die vaak weinig geld hebben’. ‘Het is erg vervelend, omdat het ook moeilijk te voorkomen is’, vervolgt ze. ‘Uiteindelijk gebeurt het toch onder je neus door, en kan je uiteindelijk alleen maar goed op je spullen blijven letten’. 

Uit onderzoek van de politie werd al duidelijk dat de markt al een tijdje meer criminelen trekt, in 2023 was dat een stijging van 5% t.ov. 2022, blijkt uit cijfers van de politie, maar ook bijvoorbeeld een stijging van 75% meer zakkenrollerij rond omgeving Vredenburgmarkt. Dieven hebben het dus ook gemunt op bezoekers. Dat zal dit jaar bovendien alleen nog maar meer toenemen, aldus de verkopers van de Vredenburgmarkt. 

Hieronder nog een interessant interview met Denniz van DKB Damesmode, kraamhouder op de Vredenburgmarkt. Hij vertelt over zijn eigen ervaring met diefstal op de Vredenburgmarkt.
Interview afgelegd door Selma Adhar:
 

Over de auteur

Ming de Prez

Ming de Prez (18) is sinds dit jaar journalistiek student aan de Svj. Woonachtig in het historische Den Briel. Nadat hij de Havo aan het Maerlant Brielle had afgerond, heeft hij met een jaar vertraging gekozen voor zijn favoriete opleiding: Journalistiek. Met een passie voor voetbal en politiek gaat hij dit jaar met veel onwetendheid nog, maar vooral ook met veel enthousiasme. Hij hoopt met deze opleiding een breed publiek op te hoogte te houden van alles wat Nederland en de rest van de wereld zo mooi en tegelijkertijd zo lelijk maakt. In de zomer van 2024 is hij al op reis geweest naar Oeganda, daar heeft hij een hele andere kant van de wereld leren kennen, maar die evenals belangrijk is al de westerse wereld. Wetende dat hij nog veel te leren heeft over het journalistieke vak, gaat hij met veel interesse dit schooljaar in, en tegelijkertijd ook al het journalistieke werkveld door middel van buitenschoolse producties.