Utrecht-Centrum

Selecteer Pagina

Utrechtse fietspaden kleuren rood, geel en groen

Utrechtse fietspaden kleuren rood, geel en groen

U hebt ze misschien al gezien: rode en groene borden met drie icoontjes in de vorm van een fiets en een kleine tekeningetje van een olifant. Deze borden zijn begin deze maand geplaatst en vormen de laatste ontwikeling in het project waar de gemeente momenteel aan werkt ter bestrijding van de drukte op de fietspaden.

Initiatiefnemers Floor Bouwmeister en Friso Booij hebben de afgelopen maanden onderzocht welke routes druk zijn en welke juist rustig, en hebben aan de hand hiervan borden geplaatst om dit aan te geven, met als doel fietsers te helpen de drukte te mijden.

Naast hun vaste kleur hebben de borden ook ingebouwde lampjes die aan kunnen geven wanneer de betreffende route drukker of juist rustiger is dan normaal: één groen lampje voor rustig, twee gele lampjes voor druk en driemaal rood wanneer kans is op heuse fietsfiles.

“Er is achter de schermen nog heel veel aan de hand” Zegt Booij, die begin dit jaar samen met Bouwmeister een pilot van de gemeente won. “We lopen regelmatig tegen dingen aan, maar daar vinden we dan ook een oplossing voor. Zo hadden we bijvoorbeld een bord dat niet goed zichtbaar was, doodat er een ander bord te dicht voor stond. Dus toen hebben we ons bord een paar meter naar voren gezet.”

“We werken op dit moment ook aan enquête waarmee we uiteindelijk de straat op zullen gaan,” aldus Bouwmeister. Het huidige experiment loopt tot eind november. Dan vindt evaluatie plaats en wordt besloten hoe het project verdergaat.

Klik hier om te luisteren naar een interview met organisator Linde-Fleur.

Over de auteur