Utrecht-Centrum

Selecteer Pagina

De Koninklijk treincollectie compleet in het Spoorwegmuseum

De Koninklijk treincollectie compleet in het Spoorwegmuseum

Binnenkant van de salonrijtuig 10.

Het Spoorwegmuseum sluit hun koninklijke collectie af met de laatste gebruikte koninklijke trein, salonrijtuig 10 (verder aangeduid als de SR10). Met deze collectie willen ze de band tussen het Koninklijk Huis en de spoorwegen zo duidelijk mogelijk in beeld brengen. De trein, die inmiddels een museumstuk is geworden, gaat op vrijdag 20 september voor het eerst open voor publiek.

De grootste inspiratiebron om de trein open te stellen voor publiek is om mensen te laten zien hoe de koninklijke familie vroeger reisde. Ik sprak hierover met communicatiemedewerker en treinenliefhebber Evertjan de Rooij van het Spoorwegmuseum: “Mensen zijn nieuwsgierig naar hoe de koninklijke familie met de trein reist. Hoe zag dat eruit? Waar sliepen ze dan?” Deze vragen willen ze zo duidelijk mogelijk beantwoorden d.m.v. deze tentoonstelling.

Met de toevoeging van de SR10 is de koninklijke collectie nu compleet. De opening van de trein wordt extra kracht bijgezet door een replica van de SR1 en de voorgangers van de SR10, de SR8 en SR9. “De cirkel is op deze manier rond,” aldus de Rooij.

De SR10 lijkt van buiten op een gewone intercity. De kleur is wat anders en er staat een kroon op de buitenkant, maar verder is er weinig bijzonders. Van binnen komt de koninklijke sfeer pas echt tot leven. “Pas als je binnenkomt, zie je dat deze trein compleet anders is dan alle andere treinen,” zegt de Rooij. Het Spoorwegmuseum vindt het maar al te belangrijk dat mensen deze koninklijke manier van reizen kunnen ervaren!

Verslaggever Skip de Jong interviewde Evertjan de Rooij, communicatiemedewerker van het spoorwegmuseum, en vroeg hem wat deze trein belangrijk maakt.

Over de auteur

Tijl Schraa

Tijl Schraa (2007) geboren en getogen in IJsselstein. Hij is na de Havo de school voor journalistiek in Utrecht gaan doen. Het is een sociale en nieuwsgierige jongen die zich voornamelijk bezighoudt met alles wat speelt in de voetbalwereld, maar ook oorlogen houden hem bezig.