Utrecht-Centrum

Selecteer Pagina

Eerst digitaal politiebureau in Utrecht roept kritiek op

Eerst digitaal politiebureau in Utrecht roept kritiek op

Het nieuwe station op het stationsplein

Het eerste digitale politiebureau van Nederland is geopend, maar roept verschillende reacties op onder bewoners van Utrecht. Vooral ouderen voelen zich ongemakkelijk met het nieuwe systeem en missen persoonlijk contact met de politie.

Tijdens gesprekken met buurtbewoners gaven veel mensen aan dat ze niet blij zijn met het digitale politiebureau. “Ik haat het, maar misschien ben ik te oud voor dit soort dingen,” zei een van hen. Anderen deelden soortgelijke meningen: “Het is vreselijk, ik vind het niet veilig.” “Ik wil gewoon face-to-face met de politie praten en mijn huilen als er iets mis is.” Veel bewoners vinden dat de technologie te onpersoonlijk is. Sommigen noemden het een “verspilling van geld,” omdat mensen toch al online aangifte kunnen doen via politie.nl.

Het nieuwe politiebureau, dat ligt aan het Stationsplein van Utrecht, is ontworpen om mensen sneller en gemakkelijker te helpen. Je kunt er aangifte doen, virtueel met een politieagent praten en vragen stellen, zonder dat er een echte politieagent fysiek aanwezig is en zonder van tevoren een afspraak te maken. Er is wel een beveiligingsmedewerker die zorgt dat alles netjes verloopt en een servicemedewerker. Het idee komt uit Dubai, waar deze digitale politiebureaus al een tijdje bestaan en goed werken. Volgens de internationale databank Numbeo is Dubai in 2023 een van de veiligste steden ter wereld.

Over de auteur